Református templom

azonosító3659
törzsszám1710
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusref. templom
megyeFejér
helységIszkaszentgyörgy
címRákóczi u. 31.
helyrajzi szám33
település KSH kódja32018
földhivatalSzékesfehérvár Körzeti Földhivatal
rövid leírásRef. templom, barokk, 18. sz.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2012.03.15 15:44 Halász család - állapot: 5 - koordináta: N 47° 14,536' E 18° 17,757' - pont: 14


Sajnos nem jutottunk közelebb. Az építőanyag még mindig az udvaron van,

2009.04.05 11:36 3D - állapot: 4 - koordináta: N 47° 14,541' E 18° 17,759' - pont: 3Az előző jelentés óta elég sok építőanyagot vittek a templom udvarába, de nekünk most nem volt szerencsénk, nem találkoztunk senkivel, nem tudtuk meg az okát, belül nem láttuk, képet is csak kerítésen kívülről készítettünk.

2009.04.02 10:50 Hajo - állapot: 4 - koordináta: N 47° 14,550' E 18° 17,769' - pont: 8Ritka emléktábla
Ritka emléktábla

Az egykori kazettás menyezet egy darabja
Az egykori kazettás menyezet egy darabja

Végre volt időm bemenni. Megnéztem mindent és a lelkész(?) úr kedvesen elmondott minden részletet a település, a gyülekezet és a templom történetéről.
-----
Olyan sok mindent hallottam, hogy csak szemelvényeket tudok leírni belőle.

Árpád kori alapokon nyugvó templom. Kelet-nyugati tájolású. Az egykori oltár (akkor még római katolikus templom volt) a keleti felén helyezkedett el.

Régészeti momentumok:
A templomban az Árpád kori szokásoknak megfelelően temetkeztek is. (A közösségi élet központja volt a templom. Temetkezés a templom környezetben volt. Az egyszerűbb embereket a templomon kívül, míg az előkelőbbeket a templomban helyezték örök nyugalomra). Nemrégen az új padlózat készítésekor a templom keleti végében félig ülő pozícióban találtak egy 30-40 év körüli nagyon magas (mintegy két 2 magasságú) halott csontvázát. Kivételes magassága alapján úgy gondolják, hogy német térítő szerzete v.más német előkelő lehetett. Úgy temették el, hogy ha a feltámadás során a sírok megnyíltával felülne, akkor épp az oltárra emelné a tekintetét.

Építészeti momentumok:
A jelenlegi templom egykor kazettás menyezetű volt. Ezt bizonyítja, hogy amikor a közelmúltban kicserélték padokat a régi padok bontása közben találtak régi deszkékat, amelyek egykor a kazettás menyezet részei voltak (lásd fotó). Rajtuk levő idézetet nem volt szokás padokon használni, valamint a látható négyzetes mintázat távolsága is olyan, amit kazettás menyezeteknél volt szokás használni, padoknál nem. A deszka a padok a térdeplője volt, de felirattal, festett képekkel levelé nézett, ezért nem vette észre eddig senki.

A második világháború közben a német katonák egy szilveszter éjelen szétverték a harmóniumot. A sípokat kifúrták azon furulyáztak, majd szét dobálták azokat. A közösség összeszedte és újraépíttette a harmóniumot. Ma is láthatóak a sípokon a lyukak.
A háború végén a sietősen észak felé visszavonuló németek kilőtték a toronysisakot, hogy ne használhassák géppuskafészeknek. A ledőlő torony beszakította a tetőzete és a mennyezetet. A templom belsejében látható, hogy a torony közelében hiányzik a mennyezeti "gipsz" csík.

Egyedülálló, hogy a templom tornyának oldalán egy emléktábla hirdeti, hogy 1947-ben az akkori Magyar Kommunista Párt budapesti VII. kerületi falujárói és az iszkaszentgyürgyi gyülekezet összefogásával épült újjá a világháború okozta komoly károkból.

2008.06.22 19:33 Hajo - állapot: 5 - koordináta: N 47° 14,554' E 18° 17,759' - pont: 5

A jobb oldali
A jobb oldali


Koordináta
Koordináta
Időpont
Időpont

Sajnos a kaput zárva találtuk, így csak kissé távolabbi képeket tudunk prezentálni. A koo az utolsó ismert pozíciótól becsült távolság alapján lett meghatározva.