Római katolikus templom

titulusSzent Imre
azonosító6120
törzsszám2546
védettségMűemléki védelem
jellegÉpítmény
név jellemzőMai
eredeti kategóriaSzakrális építmény
eredeti főtípustemplom
eredeti típusr.k. templom
eredeti altípusr.k. plébániatemplom
jelenlegi kategóriaSzakrális építmény
jelenlegi főtípustemplom
jelenlegi típusr.k. templom
jelenlegi altípusr.k. plébániatemplom
megyeKomárom-Esztergom
helységBakonyszombathely
címKossuth L. tér 2.
Baross u. - Széchenyi u. sarkán
Széchenyi u.
helyrajzi szám670
település KSH kódja22381
földhivatalKomárom Körzeti Földhivatal
állapot
rövid leírásSzabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, D-i homlokzati toronynyal, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel. A szentélyhez kétoldalt négyzet alaprajzú sekrestye, illetve grófi kápolna, a hajó Ny-i oldalához poligonális záródású kápolna és karzatfeljárat csatlakozik. A hajó bejárati oldalán karzat, melynek alja és a hajó csehsüveg boltozatú, a szentély fiókos dongaboltozatú. Berendezés: főoltár, festmények, szószék, padok, 1770 körül. Orgona: 1830 (Karl Klöckner), átépítve. Építtette gróf Esterházy Imre és Klára 1760 körül. 1913-ban gróf Esterházy Béla felújíttatta.
külső leírásA község központjában, a fő útvonalak találkozásánál szabadon álló épület feltűnően magas hajóval, a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajónál keskenyebb, de vele azonos magasságú, a nyolcszög három oldalával záródó, sátortetős szentéllyel. A szentélyhez kétoldalt négyzet alaprajzú sekrestye, illetve grófi kápolna (mindkettő kontytetős), a hajóhoz a nyolcszög három oldalával záródó kápolna és a DNy-i sarokhoz félnyeregtetős karzatfeljárat kapcsolódik. Az összes tetőidomot, beleértve a torony lapos gúlasisakját is, cseréphéjazat fedi. A templomkertben feszület, fém alakokkal és Lorudes-i barlang.
Az épületen lábazat és széles, háromrészes, golyvázott párkány fut körbe, a sekrestyén és a grófi kápolnán a párkány csak egyrészes. A főhomlokzatot, a hajófalakat és a toronyszinteket karcsú pilaszterek, közeiket - a felső toronyszint kivételével - bemélyített tükrök tagolják, a szentély, a sekrestye és a kápolnák éleit lizénák hangsúlyozzák.
A főhomlokzat három tengelyes, a középső tengelyben a tükör alatti falmezőben talpköves, szemüldökgyámos, kőkeretes kapuval, a karzatszinten a középtengelyben ablakkal, a két szélsőben azonos kialakítású, azaz félköríves záródású, váll- és záróköves, egyszerű szalagkeretes fülkékkel. A felső toronyszint, a hajó és a szentély ablakai is ugyanilyenek.
A főpárkány fölött alacsony attika-mellvédről két toronyszint emelkedik, egyrészes, golyvázott osztópárkány választja el őket. Az alsóhoz kétoldalt konkáv ívű, mélyített tükrös orommezők csatlakoznak, közepén fekvő ovális alakú, szalagkeretes nyílás. A felső oldalait ablakok tagolják, fölöttük üres órahelyek.
A sekrestye és a grófi kápolna nyílásai egyenes záródásúak, egyszerű szalagkeretesek, a karzatfeljáró ajtaja kereteletlen.
 szerkesztés

Állapotjelentések

2013.09.07 12:22 tomki - állapot: 5 - pont: 13Szép állapotban

2012.04.24 09:10 Patikus - állapot: 5 - pont: 14

Jó állapotú templom, kisebb festési-, ill. vakolathibákkal.

2010.11.02 13:57 Patikus - állapot: 5 - pont: 12


Jó állapotú templom, minimális hibákkal. Helyenként a fehér festés szennyeződik.

2009.08.19 18:38 rlevente - állapot: 5 - koordináta: N 47° 28,509' E 17° 57,474' - pont: 10


Most is szépen néz ki a templom.

Mellette áll egy Nepomuki Szent János szobor és egy kereszt.

2008.09.07 13:51 Hajo - állapot: 5 - koordináta: N 47° 28,510' E 17° 57,473' - pont: 5Külső képe alapján szép állapotú templom. Sajnos zárva volt, így a belső tér állapotáról nem tudok nyilatkozni.