Megújulásunk támogatója:  

Útmutató a műemlékek állapotához

A műemlékek állapota egy számmal adható meg - 5 és 1 között. Mit jelentenek a számok?

5-ös

Abban az esetben alkalmazzuk, ha a műemlék kifejezetten jó állapotban van és gondozott a környezete is. Ez utóbbi (például egy karbantartott park) arról tanúskodik, hogy a műemléket nem csupán felújították, hanem azóta is törődnek vele. Ebben az esetben a műemlékben valamilyen funkció is van, vagyis használják, ami garancia lehet a folyamatos állagmegóvásra. Szintén lehetnek öt pontosak a romemlékek. Ilyenkor ne kérjük azt számon, hogy az egykori épületnek már nincs meg a teteje, ha gondozott a rom és a környezete is, szintén öt pontos.

4-es

Kisebb hibák esetén adható. Ilyen a szemetes, de nem elvadult környezet, illetve apróbb, az épület szerkezetét nem érintő "szépséghibák". Néhány hiányzó cserép, az eresz mentén kissé pergő vakolat esetén már csak négy pont adható. Szintén négy pontos az a műemlék, amely tökéletes állapotban van, azonban üresen áll, funkció nélkül, esetleg nem látogatható (önmagában az azonban, hogy az átlagember nem mehet be, még nem ok a 4 pontra).

3-as

Elhanyagolt környezet, "lelakott" állapotú műemlék. A nyílászárók egy része sérült (becsoroghat az esővíz az épület belsejébe), a csatornák menti vizesedések miatt nagyobb felületen pergett le a vakolat. A tető állapota nem megfelelő, esetleg alulról is vizesedik a fal. A műemlékben nincs semmilyen funkció, vagy a benne lévő funkció nincs összhangban az eredetivel (szükséglakások a kastélyban).

2-es

A műemlék állapota rossz. Hiányoznak a nyílászárók, statikailag sem ép az épület. A műemlék egy részét (netán egészét) életveszélyesnek nyilvánították, ezért tilos a belépés. A fal vakolatát vesztett, peregnek belőle a téglák. A tetőszerkezet hiányos, a falak vizesedése nagymértékű.

1-es

Ezt abban az esetben kell alkalmazni, ha a listában szereplő műemlék nincs meg (elbontották), vagy statikailag komoly veszélybe került: beomlott a teteje, bedőlt a fala. Ilyen állapot esetén a rendszer automatikusan e-mailt küld a területileg illetékes Regionális Műemléki Igazgatósághoz, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöki titkárságára. Éppen ezért használjátok körültekintően: indokolatlan riasztás esetén a moderátor felfüggesztheti a Játékost a játékban, illetve ki is zárhatja.