Megújulásunk támogatója:  

Andrássy-kastély


A kép forrása: Jozef Zajačko / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 46,307'
Hosszúság (lon):
E 20° 24,703'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu nyugati részén, a fő utca nyugati oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A középkori eredetű település valószínűleg még a 14. században létrejött, de - fennmaradt - írott forrás csak a 15. században emlékezik meg róla először, Lampertfalva néven. Alapításában egyes vélemények szerint az Ákos nemzetség játszott fő szerepet, míg mások szerint betelepítését gazdag dobsinai német bányavállalkozók végezték. A 15. század elején a vidékre tömegesen költöztek be a vlachok, akikről később a falu is új nevét kapta. A 16. században a falu a krasznahorkai várbirtok része lett, így szerezték meg 1667-re az Andrássyak, akik az új korig megmaradtak birtokosként itt, erőteljesen bekapcsolódva a környék bányászatába és vasiparába.

A téglalap alaprajzú, földszintes, manzárd tetős, ma modern rombuszpalával fedett udvarházat a 18. század második felében építették, minden bizonnyal egy korábbi kúria helyén, barokk stílusban. A 19. század első felében kis mértékű, klasszicista stílusú átépítés is történt itt. Az Andrássyak egészen 1885-ös Betlérbe költözésükig lakták e kastélyt. Később 1936-ban 100.000 koronáért az épületet eladták a falunak, iskola létesítése céljából. 1945. után sajnos helyrehozhatatlan átalakításokat szenvedett el az épület, amikor belső tereit teljesen megváltoztatták, északi szárnyában a művelődési ház színháztermét alakítva ki. Az 1990-es években helyreállították az épület külsejét és megindult egy helytörténeti gyűjtemény és egy Andrássy-emlékszoba kialakításának folyamata, melynek során az épületben érdekes falképmaradvány is előkerült.

A helyi hagyomány szerint ebben az épületben született Andrássy Gyula egykori osztrák-magyar közös külügyminiszter, miniszterelnök.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-06 20:02:01
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Károly-huta (3.405 km)
Etelka-huta (3.615 km)
Kőhíd (6.275 km)
Volt szálloda (6.366 km)
Sárkány-kúria (6.646 km)
Fogadó (7.128 km)