Andrássy-mauzóleum

Síremlék
Külterület (a kassai út mentén)
Rövid leírás:
Jelentős méretű, ápolt park közepén, szabadon álló, ókeresztény mauzóleumokról ismert formákat is felhasználó, vakító márványból létrehozott, szecessziós kriptaépület. Richard Berndl (1875-1955), müncheni iparművészeti iskolai tanár tervei alapján épült 1904-ben. A kriptához többféle márványt és féldrágakövet is felhasználtak, belsejének egy része aranyozott felületű. Az épület külső és belső plasztikai díszeit, szobrait Max Frick készítette, a festői munkák és a kupola mozaikdíszítései Throll Károlyt dicsérik, az ötvösmunkák Adolf Mayrhofertól származnak.
Építtetője a közeli krasznahorkai vár és uradalom egykori utolsó birtokosa, gróf Andrássy Dénes (1835-1913) volt, aki rajongásig szeretett feleségének, a bécsi polgári származású, Andrássy (Hablawetz) Franciskának (1838-1902) kívánt méltó nyughelyet létrehozni. Végül maga is itt talált örök nyugodalmat – feleségéhez hasonlóan, carrarai márvány szarkofágban.
2011-07-05 21:53:40

2014.06.19 14:32 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 48° 38,709' E 20° 36,344' - egyéb

Nagyon szép, gondozott épület, egy kis kertben. A kapu nyitva, bárki bemehet, senki nem kérdezett bennünket.