Bartakovich-kastély

Appony, a település északi részén
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában L-alaprajzú, emeletes épület, egyik sarkán kerek toronnyal. Falfelületeit csak az ablakok tagolják (a főépület esetében téglalap alakú, a torony esetében csúcsíves neogót), míg az épület sarkait kváderezés emeli ki. A földszinten boltozottak a helyiségek, az emeleten sík a mennyezet. Az Apponyi múzeumnak ad napjainkban otthont.

A kastélyt, akkor még mint reneszánsz kúriát, a Horvátországból származó Bartakovich Ferenc építtette a 16-17. század fordulóján. Az épület kis megszakításokkal a 19. század derekáig a család tulajdonában volt, ekkor került sor átfogó neogótikus átalakítására is. 1850-től az Apponyi-családé volt, majd a 20. század elején a község tulajdonába került. Az államosítást követően volt kórház is, felújítására 1977-78-ban került sor.

2014.08.24 10:35 janos.egresi állapot: 3 - koordináta: N 48° 28,085' E 18° 8,611' - egyéb

2013.04.07. - látogatás a kastélyszállóban, a kiskastély zárva volt, ide nem jutottam be.