Bernáth-Bujanovics-kastély

Kúria, udvarház
Forradalom útja (Calea Revoluţiei) 40. szám
Rövid leírás:
Az érmihályfalvi Bernáth család a 19. század elején építette a manzárdtetős, klasszicizáló barokk kastélyt. A Bujanovics család az 1850-es években szerezte meg a birtokot és az udvarházat, majd a második világháború után a katonasághoz került, végül 1968-tól a kisváros egészségügyi intézménye költözött bele. Ekkor épült rá az emelet, amely megváltoztatta az épület jellegét. A kastélyt arborétum veszi körül, tiszafák, platánok, japán császárfák és egyéb érdekes növények kaptak benne helyet, a kert azonban évek óta gondozatlan.
Az eredetileg földszintes, téglalap alaprajzú, manzárdtetős épület főhomlokzata eredetileg lekerekített pártázatos rizalittal rendelkezett, minkét irányban négy-négy ablakkal. Nagyméretű ablakai és a bejárat félköríves záródásúak, fölöttük vállpárkányra futó íves szemöldökkel. Ez idő tájt az épületnek még két bejárata van. A földszintet az emelettől erősen kiugró párkány választja el. Az emeleti ablakok újak, egyenes záródásúak. A hátsó homlokzat nyolctengelyes, középen enyhén kiugró rizalittal. Ablakai egyenes záródásúak, középen szegmensívesek. Az épület egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű. A bal oldalához utólag új szárnyat építettek a kórház kibővítésére.

Zsinagóga (0.667 km)
Lovass-kúria (0.686 km)