Megújulásunk támogatója:  

Betegsegélyező épülete


A kép forrása: Gausss / Panoramio
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 32,312'
Hosszúság (lon):
E 24° 33,479'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Sándor János (ma: Strada Gheorghe Doja) utca 12.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19. század végi, eklektikus stílusú épületet az állam építtette fel a Poklos-patak partja közelében lévő telekre. A szimmetrikusan szerkesztett homlokzatú, egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett ház homlokzatából a két szárnyon, illetve a tengelyben rizalit ugrik előre. A két oszlopfőre helyezett fogsoros szemöldökpárkány fölött íves vonalvezetésű párkány ismétlődik. A rizalizok szélességében az emeleten erkélyek készültek. A középrizalit párkánya fölé lépcsős kialakítású attikafal emelkedik. Ennek sík mezeje ma üres, de egykor feltételezhetően az építés évszáma szerepelt benne.

A háznak az 1950-es években zajlott avatatlan felújításakor ide nem illő, \"dörzsölt\" vakolatot kapott, ami szép homlokzatát alaposan elcsúfította. Helyreállítására a közelmúltban zajlott felújításakor került sor.

Az épületben kezdetben különféle rendelők álltak a dolgozók rendelkezésére, de a házban működött a betegnyilvántartás és itt fizették a betegsegélyezés napidíját is. 1945-ös államosítása után a házban bőr- és nemibeteg gondozó működött, majd 1970-től szemészeti klinikát rendeztek be itt. 1984 után különféle vállalatok igazgatóságai használták a házat.

(A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-19 11:54:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.