Megújulásunk támogatója:  

Cséfalvay-féle vízimalom


A kép forrása: Roman Imrich / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 1,704'
Hosszúság (lon):
E 17° 42,130'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Agrár-ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterületen, a falu központját átszelő föútból délkelet felé kiágazó utca folytatásában futó földút végén, a Tőkési-Dunaág partján.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A történeti korokban mindig kiváló földművelési lehetőségeket biztosító Csallóközben a megtermelt gabonát a modern, motoros malmok megjelenése előtt évszázadokon át vízimalmok segítségével őrölték meg. A malmok meghajtásához szükséges energiát az itt ágakra szakadó Duna folyó szolgáltatta. A Duna-mente jellegzetes építményeinek számító vízimalmok a 20. század közepére elavultak, a bezárt, használatlan épületek zöme mára nyomtalanul elpusztult. A megmaradt, kis számú malmok egyike a Dunatőkés határában álló épület.

Az \"alulcsapó\" rendszerű malom 1920-ban épült fel. Vízikereke fából készült, gépei acélból, míg maga a földszintes malom téglaépület. A malom az 1940-es évekig működött. Utolsó molnár-tulajdonosa Cséfalvay Mihály volt.

A malmot az állam az 1980-as évek második felében megvásárolta, műemléki igénnyel felújította és 1987-ben megnyitotta a nagyközönség előtt. Jelenleg - heti alig néhány órában, de azért mégis - látogatható ipari műemlék. Az épületet a Dunamenti Múzeum üzemelteti. Mivel a fa vízikerék folyamatosan kitett a Duna vízmozgásának, rendszeres karbantartást igényel(ne), ami ma, sajnos, erősen rá is férne...

A malom közvetlen környéke páratlanul szép vízivilág, ami természetvédelmi oltalom alatt áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-01-21 03:32:58
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Sárga kastély (7.082 km)
Vízimalom (7.197 km)
Tájház (10.673 km)
Tájház (12.358 km)