Megújulásunk támogatója:  

Erődített református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 7,653'
Hosszúság (lon):
E 23° 32,018'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység DK-i oldalához csatlakozó Hegyalja dombvidéken fekszik Sárd (Şard) község. Egyetlen főbb nevezetessége az erődített templom.

A helység 1238-ban Sard, 1282-ben és 1325-ben Sárd, 1364-ben Sard néven jelentkezik a forrásokban. A XIII. század elején (1238) már püspöki birtok. A XIII. század végén (1295) a püspök külön kiváltságokkal szabályozza a sárdiak jogait és kötelességeit. Így bizonyos, hogy már a XIII. században plébániája is volt, annál is inkább, mert lakói szász (német) telepesek. 1333–34-ben a pápai tizedjegyzék szerint Imre a plébánosa. 1401-ben Miklós a plébános és egyben dékán is. 1525-ből a püspök alá tartozó várnagyról van adat. 1563-ban még szász papja van: Gylokai Mátyás, de utána magyarok a katolikusok. Középkori katolikus lakói a reformáció idején reformátusok lettek, a templommal együtt.

Középkori temploma eredetileg háromhajós román stílusú bazilika volt a XIII. századból. Később a gótikus stílusban átépítették. A hajót a XVIII. században lerövidítették s a lebontott anyagból olasz hangulatú tornyot emeltek. A cinteremben egy koporsó alakú, fektetett sírkő látható, egyik lapjának felirata: "ITT NYUKSZIK NÉHAI TEKINTETES BOD JULIA ASZONY NÉHAI TISZTELETES ENYEDI SZABO SÁMUEL UR ÉLETE PÁRJA… 1816-ban MÁJUS 16-án."

A templomot ovális alakú, erős fallal kerítették, ennek északi szakaszába pedig a XV. században egy ma csak első emeletéig álló vaskos, boltozott, félköríves bejáratú, zömök kaputornyot építettek be a védelem fokozására. A kapubástya és a templom is – az átalakítások ellenére – sok gótikus elemet őriz: többek között a déli és az északi kaput, négy gótikus ablakot. A támfalas védőfal ma kb. 2 m magasan áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-04-18 15:56:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Teleki-udvarház (5.019 km)
Batthyáneum (6.963 km)
Apor-palota (7.007 km)