A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
A falu központi teresedésén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település lakói már a középkorban is foglalkoztak vasfeldolgozással, emellett jellegzetes hegyi foglalkozásokat - fakitermelést, mészégetést - végeztek.

Kerek öt esztendeig tartott a klasszicista stílusú, ispánmezei evangélikus templom fölépítése (1805-1810), s ez a tény minden esetben egy részt az anyagi viszonyokra, részben az építtetők lelkesedésére és eltökéltségére derít fényt. A majdnem nyugat-keleti tengelyű, egyhajós épület nyereg tetejét fémlemez fedi. A szegment záródású templomteret geometriai formákat ábrázoló stukkódíszes cseh süvegboltozat fedi, ablakai szintén szegment ívet mutatnak. A templom keleti homlokfalához épült, laternás barokk sisakkal fedett tornyot erősen kiugró koszorúpárkány és falpillérek tagolják.

Az épület ma elhanyagolt állapotban van, vakolata nagy felületen hiányzik.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.