Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 3,862'
Hosszúság (lon):
E 19° 26,141'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A község központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az első, ismert németlipcsei evangélikus templom 1783-ban épült a település központjában, a római katolikus templom és a városháza közelében. Ezt 1856-ban egy nagy tűzvész erősen megrongálta, de hamarosan kijavították, sőt, 1858-ban a bécsi Deutschmann céggel orgonát is építtettek bele.
A mai, neoklasszicista evangélikus templom elődjének helyére épült 1884-86. évben. Tervezője Blažej Felix Bulla (1852-1919) ismert túrócszentmártoni szlovák építész volt. Felszentelését 1887 szeptember 25-én végezte el Bedrich Baltik liptói evangélikus szenior. Az észak-déli tengelyű épület a hagyományos evangélikus építési hagyományokat követi. Az egyterű, téglalap alaprajzú templomtér hosszabb oldalait egy-egy, az épület teljes hosszán végigfutó, öntött vas oszlopokon nyugvó karzat foglalja el – ezáltal „háromhajós” templom érzetét keltve. Oltárának képét, amely Jézus Krisztus keresztrefeszítését ábrázolja, Peter Michal Bohúň szlovák festő alkotta.

A templom északi homlokzatán álló, a karcsú torony, amely négyszög alaprajzú, de a tetőgerinc szintje fölött ez nyolcszögbe megy át. A lanternás sisakú toronyban három harang lakik, melyeket a Fischer testvérek öntöttek 1937-ben.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-04-02 01:32:15
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.