Megújulásunk támogatója:  

Evangélikus templom
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 35,260'
Hosszúság (lon):
E 20° 5,390'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A késő gótikus evangélikus templom a kissé elfeledett falu meghatározó része, amelynek rendkívül jól megmaradtt központja ma műemlékvédelmi terület. Ez a falu, egykor kisiparos város és szolgabírói központ volt. A macskaköves tér és a sok megmaradt történelmi épület egykori jelentőségéről tanúskodik.

A Szent Miklósnak szentelt templom 1520 és 1540 között épült késő gótikus stílusban. Helyén egy régebbi templom állt, amelyből valószínűleg a késő román kori torony egy része és a jelenlegi templom alapjai maradtak fenn. A később erősen átépített templom gótikus eredetét a boltozat és az ablakok még ma is mutatják. A sokszögű presbitériumot bordás csillagboltozat fedi ami hálózatos boltozathoz kapcsolódik. A bordák keresztezéseiben és elágazásásaiban egyszerű kör alakú bordacsomópontok láthatók. A bordák a falakon konzolok nélkül végződnek.

A templom 1692-ben égett le először. Akkoriban valószínűleg már az evangélikus egyházhoz tartozott. A templomot barokk stílusban átépítették. Az egyhajós teret keresztboltozattal fedték, a presbitérium ablakait átalakították és újakat is beépítettek. Az eredeti déli bejárat elé téglából előcsarnokot építettek. A fából készült karzat és a berendezés nagy része a 18. századból származik. A templom később ismét leégett, ami további módosításokhoz vezetett. A templom homlokzatát az úgynevezett gömöri-klasszicizmus stílusában alakították át. A déli oldalon visszahelyezték az eredeti gótikus fémajtókat. A klasszicista oltár, valószínűleg Ferenczy István rimaszombati szobrászművész alkotása, 1827-ből származik.

1786-ban a templomhoz egy különálló barokk-klasszicista harangtornyot építettek. A zárt templomudvar területén egy korábbi temetőt feltételeznek. A templom területén található a korábbi evangélikus parókia és egy kétszintes egykori iskolaépület is.

2018-ban és 2019-ben a templom tetőszerkezetét javították a palát bádogra cserélték. A tetőfelújítás mindkét fázisát a Gótikus Út Egyesület a Közép-Európai Alapítvánnyal közösen támogatta az adóik 2%-ának hozzájárulásával.

A leírás forrása: www.gotickacesta.sk
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2022-09-19 00:15:59
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.