Megújulásunk támogatója:  

Füleki vár

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 16,279'
Hosszúság (lon):
E 19° 49,480'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hlavná ul. 14. (Váralja utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A füleki vár a történelmi Nógrád megye legnagyobb közép- és kora újkori erőssége volt. Igen korai a kővárak között, hiszen a várhegy tetején az első várat még a tatárjárás előtt kezdte el építeni a Kacsics-nemzetség. Ezután királyi birtok lett, majd a Perényiek kapták meg, de Mátyás visszavette, aztán a 16. század derekán a Bebekekhez került. Ekkorra tehető a nagyobb kiépítése is: a vulkáni csúcsról lefelé terjeszkedett a vár, így került sor a középső és az alsóvár kiépítésére is. A török korban sokáig végvárként használták – bár 1554-ben a törökök csellel bevették és 1593-ig a kezükön is maradt –, s annyira jól védhetőnek és biztonságosnak tartották, hogy a 17. században ide költöztették több vármegye, így Nógrád, Pest és Heves levéltárát is.

Füleket a legnagyobb csapás 1682-ben érte, amikor a felső-magyarországi hadjárat során felvonult ellene az Ibrahim pasa budai seregeiből, Thököly Imre kurucaiból és I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem csapataiból összeállt közös haderő. A várat ostrom alá vették, majd miután elfoglalták, nagyrészt felgyújtották, miközben a várost is szinte a földdel tették egyenlővé. Az ostrom során pusztult el a levéltár anyaga is, ami a magyar középkor-kutatás pótolhatatlan vesztesége. A későbbiekben az immár romvárnak nem jutott hadi szerep, a mai Bebek-torony is azért maradt meg viszonylagos épségben, mert magtárként használták.

A vár történetéről részletesen a város honlapján: http://www.filakovo.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=26&lang=hu
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2010-12-26 10:54:46
 
 

Állapotjelentések

2018.04.12 10:00 piroska állapot: 5 - egyéb

A várrom jó állapotú, tájékoztató táblák vannak.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zsidó temető (0.934 km)
Útmenti kereszt (11.052 km)
Ajnácskő vára (11.372 km)
Somoskői vár (11.383 km)
Kubinyi-kúria (11.660 km)