Megújulásunk támogatója:  

Hradecky híd
Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 2,661'
Hosszúság (lon):
E 14° 30,345'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Híd
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Ljubljanica folyó fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Hradecky híd (szovénul: Hradeckega most) egyike Szlovénia legértékesebb korai műszaki építményeinek. Ez a világ egyik legelső, függesztett szerkezetű, szegecselt hídja, egyben a mai Szlovénia egyetlen, máig is fennálló, öntött vas hídja.

A híd annak a Janez Nepomuk Hradeckynek a nevét viseli, aki Ljubljana/Laiback egykori polgármestereként sokat tett annak 1867-es felépültéért.

A Hradecky híd elemeit az idős bécsi mérnök, Johann Hermann tervei alapján gyártották 1867-ben az Auersperg vasöntödében, Dvor községben, a mai Dél-Szlovéniában. A híd két kőből épült hídfője között 3 db ívelt, acél tartó áll, amelyek külön-külön 2 darabból lettek középen összeszerelve. E megoldás és méret túlszárnyalja a híres angliai Iron Bridge település hídját is. E 3 acéltartón nyugszik a híd felső szerkezete.

Eredetileg is a Ljubljanica folyó fölött állt, de nem mai helyén, hanem a városközpontban, ott, ahol a mai Suszterok hídja található. Építésekor ez egy elegáns, különösen modern és merész technikai megoldásokat tartalmazó, igen gazdaságos hídnak számított. Mivel egy időben ezen át vitték a város halottait a hullaházba, ráragadt a Hullaházi híd elnevezés is.

Amikor oda a mai kőhíd 1931-ben felépült, a szegecselt ill. csavarozott technikával felépült Hradeczky hidat elbontották. Először lejjebb költöztették a folyón, a Zaloška cesta út közelébe. 2004-ben végül elzárták a közlekedés elől, 2009-ben pedig egy új gyaloghidat építettek e második helyére is, a Hradecky hídnak ismét költöznie kellett. Mai, legújabb helyére, a Hrenova ulica meghosszabbításába, felújítás után, 2011-ben költöztették.

A leírás adatainak és képeinek forrása: wikipedia.org
A képek a hidat az eredeti, az első áttelepítési és a második (mai) helyén ábrázolják.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-04-11 16:32:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Szent Jakab híd (0.171 km)
Kakas híd (0.194 km)
Trnovo híd (0.302 km)
Suszterok hídja (0.454 km)
Vár (0.540 km)
Hármas híd (0.749 km)
Sárkány híd (0.913 km)
Kauschegg híd (5.089 km)