Megújulásunk támogatója:  

Immaculata-oszlop és szoborcsoportOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,364'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,412'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hlavná ulica (Fő utca)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

1709-10-ben hatalmas pestisjárvány pusztított Kassán, amely a lakosság jelentős részét elpusztította. A túlélők, megmenekülésük fölötti hálájuk jeléül, Flachenfeld Viktorín postamester kezdeményezésére és költségviselésével, hatalmas, barokk stílusú Immaculata-szoborcsoportot (Szeplőtelen szűz-oszlopot) állíttattak a Fő utca északi részének közepén, a korábbi vesztőhely helyén, 1720-23-ban. Alkotói: Tornyossy Tamás építész és Griming Simon szobrász voltak.

Az alkotás központi része az ívháromszög alakú talapzatról induló, gazdag plasztikus díszű, ún. \"felhőoszlop\", csúcsán a névadó, glóriás Szűz Mária ábrázolásával. Eztz különálló, alacsony talapzatokra állított, 10 db barokk szobor övezte. Lábazataikon egykor plasztikus ábrázolásokat mutató, ill. szöveges táblák is szerepeltek, tájékoztatva arról, hogy az oszlop XIII. Ince pápa és VI. Károly római császár uralkodása idején épült, stb., de ezek a számos felújítás egyike alkalmával, 1954-ben \"eltűntek\". Ugyancsak a sok restaurálás, pótlás miatt mára az alkotás jelentős része nem eredeti, hanem az itt állt szobrok kópiája, másolata.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2010-12-27 13:37:11
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 13:13 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,369' E 21° 15,415' - egyéb

A szoborcsoport nagyon szép állapotban van. Vaskerítéssel körbevett területen, ami szépen gondozott.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.