Megújulásunk támogatója:  

Inczédy-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 59,883'
Hosszúság (lon):
E 23° 28,770'
Védettség van?
nem
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település északnyugati szélén, a Maros hídhoz vezető Mihai Eminescu út mellett, a Martinuzzi-kastély romjaival átellenben
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagyváradi Inczédy család már I. Apafi Mihály korában alvinci és borbereki birtokosnak számított, valószínűleg ez volt a legjelentősebb erdélyi jószáguk. Erre a birtokra épült vélhetően a XIX. században az eklektikus Horváth-Inczédi kastély is.

Az épülettömbhöz csatlakozó rizalitok, pavilonok és a toronyszerű lépcsőház változatos körvonalat és tömegformát kölcsönöznek az épületnek. A nagy méretű, kétszintes épület udvarból nyíló főbejárata kétosztatú, szegmensíves, ahogy az ablakok egy része is. Az egyenes záródású ablakok fölött úgyszintén szegmensíves, boltozást utánzó szemöldöksávokat alakítottak ki. A meglehetősen szerény épületet nagyrészt vakolatdíszek dekorálják, ezek közül legszembetűnőbb a sarkokat kiemelő armirozás. A kastély talán legérdekesebb részletei a sátortetős torony historizáló, egy- és kétosztatú, félköríves ablakai. 1912 után szinte alig van tudomásunk a kastélyról, ekkor még kivehető, hogy Horváth-Inczédi Ödönné gr. Rhédey Johanna az unokájára, gr. Georg Vetter von der Liliere hagyta a birtokot, ő azonban Ausztriában élt, Erdélyhez nem kötődött, így valószínűleg eladta.

Az államosítás után általános iskola működött benne, 2011-ben felújításokba kezdtek. Ma hotel működik benne.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-07-08 17:50:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Zebernikvár (3.501 km)
Felsőpián vára (10.358 km)