Jozef Gregor Tajovský szülőháza

Forrás: Patrik Kunec /wikipedia.org

Forrás: Tomaš Rovaš /wikipedia.org
A település központjában, a főutca déli oldala mentén.
Rövid leírás:
Az apró, Zólyom vármegyei falu Besztercebányától közvetlenül nyugatra, egy szűk völgyben húzódik meg.

A település legismertebb szülötte Jozef Gregor Tajovský (1874-1940), eredeti nevén: Jozef Alojz Gregor, író, költő, drámaíró, szerkesztő, politikus. Sokgyermekes családban született - 8 testvéréről tudunk - apja cipészmester volt. Komoly érdemei vannak a modern, szlovák nyelvű dráma megteremtésében. Realista stílusú drámáival, melyeket nagy sikerrel játszottak, sokat tett a szlovák nemzeti színjátszásért, a pozsonyi önálló Szlovák Nemzeti Színházért.

Szülőháza, amely 1799-ben épült és ma műemléki védelem alatt áll, a hegyvidéki falusi építészet jellegzetes elemeit, anyaghasználatát mutatja. Utcafrontra épült, elnyújtott téglalap alaprajzú, földszintes, nyereg tetős épület, zsindely fedéssel. Nagyobb része szögletesre bárdolt gerendákból épült, a ház sarkán csapolt kötésekkel, homlokzatain apró szemű, osztott üvegablakokkal. Újabb, az előzőhöz kapcsolódó részének falai tört kőből készültek, vakoltak és fehérre meszeltek. Ez a traktus az udvar felé jóval szélesebb, mint az előző, boronafalú rész. Nyílászáróit szerény vakolt sávok keretezik.

A ház utcai homlokzatán fekete márvány tábla emlékeztet a ház és Tajovský kapcsolatára. Az épület vakolt részének udvari oldalhomlokzatán igényes dombormű-pár ábrázolja Tajovskýt és a község másik ismert szülöttét, Jozef Murgašt.

A műemléki felújításon átesett, szép állapotú házban emlékmúzeum működik. Az első szobában a település történetével és J. Murgaš életművével ismerkedhetünk meg. A második és harmadik helyiségben Tajovský munkásságának dokumentumait találjuk. A negyedik szobában a helyre jellemző néprajzi kiállítást rendeztek be. Az ötödik, utolsó szobában mutatják be Tajovský felesége, a szintén íróként ismert Hana Gregorova életművét.

Görgey-alagút (5.192 km)
Beniczky-ház (5.653 km)