Megújulásunk támogatója:  

Kalodva vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 6,379'
Hosszúság (lon):
E 21° 39,128'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délre, a Maros-völgy fölé emelkedő dombon.
Egyéb adat:
Felkeresésekor a Lippától Arad felé haladó E68-as főúton haladjunk a Lippától 4 km-re É-i irányba leágazó, Kalodva községbe vezető alsóbbrendű útig. Ezen az úton azonban nem kell Kalodváig elmenni, hanem néhány 100 méteres út megtétele után K-i irányban egy erdei földútra kell letérni, ahonnan 15 perces gyaloglással D-i irányban kapaszkodhatunk fel a várdombra. Ennek D-i nyúlványán találjuk a vár maradványait.
Rövid leírás:
A Solymosi-hegység DNy-i részében, a Kalodvai-patak mellett, az egykori Arad vármegyében fekszik Kalodva (Cladova) község, melynek határában az Árpád-korban jelentős erődítmény állt.

Kalodva több hektár kiterjedésű sáncvára egy őskori, valamint egy dák telep és egy római erődítmény helyén az Árpád-korban épült. Az 1440-ben említett kalodvai várnagyról szóló oklevelet napjainkban nem tartják hitelesnek, és az is kétséges, hogy az 1474-ben említett, a Bánffy család tulajdonában lévő „Peták” nevű vár azonos lenne a kalodvai várral. Pusztulásáról bizonyosat nem tudni.

Belsejében több alkalommal is feltárások folytak. A vár területe É–D-i irányban kb. 170 m hosszú, K–Ny-i irányban kb. 80 m széles. A dombnyúlvány DK-i részét kőbánya pusztította el. K-i oldalán egy 12 m mély és 22 m széles árok, északon sánc és árok, délen pedig sánc található. A földsáncnak valószínűleg két periódusa volt, az egyikben égett gerendanyomokat találtak. Ezek egy részét még 1813-ban feltárták. Az ovális alakú vár déli harmadában az ásatások egy 13. századi templom maradványait hozták felszínre, melynek falait egy korábbi, keresztény szertartású temető fölé emelték. A 15 m hosszú, 6 m széles kőtemplom egyenes szentélyzáródású, falainak konzerválása még várat magára. A templom közelében több, nyitott kutatóárok és más feltárási terület látható. A feltárások során számos érdekes lelet került napvilágra: cseréptöredékek, sarkantyúk, pénzérmék, egy olló, valamint egy ezüstből készített pecsétnyomó gyűrű, mely felirata („POVSA”) szerint egy Pósa nevű előkelő tulajdona lehetett. Egy 8 m átmérőjű, kör alakú torony nyomait és más lakóépítmények maradványait is kiásták. A 12-14. századi lakóépítmények mellett igen késői, 17. századi kerámialeleteket találtak. A templomromtól É-i irányba halad egy jelenleg is nyitott kutatóárok, amely átszeli az É-i sáncot. Ezen kívül a sánc ÉK-i részén további három sáncátvágás nyomai figyelhetők meg.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 23:24:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Missics-ház (3.675 km)
Solymosi vár (5.449 km)
Konopi-kastély (12.506 km)
Világos vára (17.768 km)
Bohus-kastély (17.864 km)
Máslak vára (19.272 km)