Megújulásunk támogatója:  

Károlyi-Dégenfeld-kastély
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 17,984'
Hosszúság (lon):
E 22° 31,946'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01101
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Petőfi Sándor utca, 51. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A háromszinten főúri kastélyt gróf Károlyi Tibor és Dégenfeld-Schönburg Emma építtette 1896-ban, eklektikus stílusban. A eredetileg nyeregtetővel ellátott kastélyt 1914-ben alakították át romantikus stílusban.
A kastélyt fiúk, gróf Károlyi Imre örökölte, aki 1918 után elhagyta az országot, majd 1940-ben pár évre ismét Károlyi uradalom lett. A főúri birtokot 1947-ban kastélyostól államosították, előbb gabonaraktár lett, majd szanatórium. A berettyószéplaki kőolajkitermelő-vállalat 1980 után üdülőközponttá alakítatta, hasznosítva a parkban talált termálvizet. Rendszerváltás után gazdát cserélt, ez idő tájt az ingatlan ismét romosodik, mivel felújítása abbamaradt.
A kastély lépcsőházai a főépület két oldalán épültek kőcsipkés, bástyaszerű kialakítással, és egy emelt magasan emelkednek a főhomlokzat fölé. A nyugati főhomlokzat egyenes záródású párosával helyezkednek el, vállra futó egyenes szemöldökkel, az alsó két szinten bádoggal borítottak, a harmadik szinten konzolos könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. Az alapozás terméskőből van kirakva, az első szintet széles övpárkány választja el a többi szinttől. A koronázópárkány alatt vakárkádsor húzódik, a párkány fölött pedig, az épület tetején pedig csippkézett mellvédű terasz található. A főhomlokzat tengelyében erősen kiugró középrizalit található, a tőle balra levő főbejárat másik oldalán bástyaszerűen előreugró kétszintes rizalit található. A bal oldali lépcsőháznak külön bejárata van csúcsíves szemöldökkel. A koronázópárkány mellvédje alatt a torony három oldalán óra található. A jobb oldali épületszárny kétszintes, a hátsó homlokzat pedig négyszintes.
A földszinten helyezkedik el az óriás ebédlő, a szalon, a vadászterem, a gróf dolgozószobája. A második emeletig körlépcső vezet, az első szinten voltak a grófi hálószobák, a másodikon tanári és tanulószobák. Az épület belsejét mára átalakították. A főhomlokzattal szemben nyílik a főbejárat, a kastély hatalmas arborétum közepén helyezkedik el.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-08-24 16:27:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Vármaradvány (8.996 km)
Fráter-kúria (11.757 km)
Járásbíróság (15.379 km)