Köztemető

A kép forrása: Majka44 / Panoramio
Temető
Temető (Cintorinska) utca
A koordináták a temető keleti főbejáratára mutatnak.
Rövid leírás:
Az 1867-es kiegyezést követő évtizedekben komoly polgári fejlődésen átmenő, gyarapodó lélekszámú Kassán szükségessé vált egy új, nagy köztemető megnyitása. Ezt a Kassáról déli irányba, az egykor önálló, de ma már a város egyik kerületének számító Bárca falu felé vezető út nyugati oldala közelében jelölték ki a 19. század végén.

A ma is használatos temető Kassa legnagyobb sírkertje. Saját temetőkápolnája nincsen, csak egy ravatalozó épülete. A temető legkorábbi része, a legidősebb kripták és míves síremlékek azt az 1945. előtti világot idézik, amelyben a város döntő többsége még magyar identitású és anyanyelvű volt. Megtaláljuk itt több, jeles magyar család síremlékét, így pl. a Szabados és a Maléter család kriptáját. Ez utóbbiból származik az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc mártír honvédelmi minisztere, Maléter Pál vezérőrnagy. E kriptát időnként temetőkápolnaként is használták. Sajnos meglehetősen elhanyagolt állapotban van, de a mai napig láthatunk itt nemzeti színű szalaggal átfont koszorúkat.

(A leíráshoz felhasználtuk Hoffmann Éva - Marton Jenő: Kassa c. munkájának adatait.)

Zsidó temető (0.243 km)