Megújulásunk támogatója:  

Láz-vár


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,011'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,025'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól keletre emelkedő Ghergeleu-hegy tetején
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szebeni-havasokhoz tartozó Szászsebesi- (Oláhpiáni-) és Szerdahelyi-hegységeket elválasztó, itt É-ra kanyargó Sebes folyócska jobb partján fekszik Sebesláz (Laz) község, melynek első említése 1357-ből ered. A helység felett keletre emelkedő, 450 m magas hegykúpon egy régi vár nyomai, az un. „Láz-vár” maradványai kereshetők fel.

A várat Halaváts Gyula így írta le: …”a község felett, exponált csúcson ellipszis alakú földsáncolat van. A sáncolat hossza 55, szélessége 35 lépés, a sáncárok kb. 2 m mély. Az odavalók e földvárat Csetátye de lemne-nek (favár) nevezik, s az a monda van elterjedve, hogy …a szászcsóri várnak az ellenvára volt, melyet cölöpökkel erősítettek meg.„

Csorba Csaba magyarországi várkutató egyes feltételezések nyomán a vár fennállását a 13-14. századra tette. Román régészek a kis erődítmény keletkezését a XI. század környékére helyezik. Összegzésképpen elmondható, hogy a Láz-vár a dél-erdélyi határvédelmi rendszer egyik legkorábbi erősségeként már a 11. század vége felé fennállt. Pusztulásáról bizonyosat nem tudni, az Árpád-kor végét aligha érhette meg.

A vár területe ma legelő, füves tisztás, ezért igen jól áttekinthető. Az enyhén ovális alakú, sánccal övezett vár 61 m hosszú és 50 m széles. Központi platóján napjainkban építmény nyoma nem látszik. Egykor feltehetően valamilyen faépület állhatott rajta. A 40 m hosszú és 28 m széles platót 8-12 méter széles és 1-1,5 m mély árok, valamint sánc veszi körbe. Az árkot a délnyugati oldalon egy 8 m széles feltöltés szakítja meg, valószínűleg itt lehetett a bejárat.

A leírás forrása: Karczag Ákos - Szabó Tibor / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-04-17 20:36:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Várdomb (5.185 km)
Kelneki vár (6.418 km)
Vár (10.022 km)
Városerődítés (10.219 km)
Szászorbó vára (10.800 km)