Megújulásunk támogatója:  

Majláth-kastély


Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 45° 45,769'
Hosszúság (lon):
E 18° 10,022'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a Vukovarska utcától északra, a kastélypark déli részén, a földszintes öreg kastélytól északra
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az új kastélyt a régi kastély utcai szárnyától északabbra építették fel, amivel azt akarták elérni, hogy az új kastély a folyamatosság látszatát keltse. A tervezésre Möller István budapesti műépítészt, a magyar műemlékvédelem egyik nagy hatású alakját kérték fel. A kivitelezésre (a kápolna külső bejáratának kőkeretén olvasható felirat szerint) 1903 és 1906 között került sor.

A kastély 44x20 méteres alapterületű, több szintes, összetett épület, historizáló és romantikus jellegzetességeket mutat. A kastély főhomlokzata (nyugati) két kiugró rizalitjának toronyszerű kialakítása, a játékos tetőfelszín, az igen magas tetőzet, a számos tetőablak, a díszes kémények a neoklasszicizáló, bábkorlátos erkélyek, a kovácsoltvas korlátok, továbbá a sok egyedi építészeti részletekkel bíró különböző historizáló jellegzetességek mind arra irányultak, hogy egy angol, „Tudor-stílusú” kastélyt alakítsanak ki. A historizáló jellegnek köszönhetően a keleti homlokzat is mozgalmas és mesterien ötvözi a korstílusokat, hiszen a gótizáló kápolnakialakítás mellett megjelennek neoreneszánsz elemek is.
A kastély belső kialakítása nagyrészt fennmaradt, de az eredeti berendezés elveszett. Valaha a kastélyban helyezték el a Majláthok szlavóniai és az afrikai, ázsiai utazásaik alatt szerzett vadász trófeáit. A homlokzatokhoz hasonlóan, a belső terek is gazdag historizáló építészeti részletekkel rendelkeznek: dekoratív asztalos munkákkal (ajtókkal, fali és mennyezeti borítással, lépcsőkorlátokkal, stb.), továbbá kőből készített ablakszemöldökökkel, fából, kőből és kerámiából készített padlóburkolattal, stukatúrokkal, beépített szekrényekkel.

A kastély négy szintjén ötven nagyobb helyiség található (a pincében, a földszinten, az emeleten és a padlástérben). Az alaprajzi elgondolás szerint a kastélyt, egy központi folyosóval két traktusra osztották, ami egy, a kastély közepén lévő csarnokba vezetett, lépcsőházakkal, galériákkal és kilépőkkel a kerti teraszokra.

A kastélyokat észak felől egy hatalmas történeti park övezi. Ez mint parképítészeti műemlék, 1961-től védelem alatt áll.

Forrás: Ivo Bojanić (szerk): Kastélyok és történeti kertek Szlavóniában Zágrábtól Újlakig
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-08-31 18:44:21
 
 

Állapotjelentések

2013.09.15 16:55 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 45° 45,762' E 18° 10,008' - egyéb

Nagyon szép a soktornyú kastély, kisebb festéshibákat láttam, a parkja is gondozott.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.