Nádasdy-Esterházy várkastély

Sopronkeresztúr
Rövid leírás:
Négysaroktornyos, egyemeletes várkastély, udvarán impozáns reneszánsz loggiával. Az eredeti vizivárat a Kanizsaiak emelték 1492-ben. Előbb Nádasdy Tamás végeztetett felújítási munkákat itt 1560-ban, majd mai formájában 1625-re, Nádasdy Pál építtette ki a várkastélyt .
sebijo
2011-03-08 11:11:17

2011.05.18 15:42 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 47° 35,957' E 16° 38,620' - egyéb

A kastélyt 1492-ben a Kanizsaiak építették lovagvárnak, 1560-ban és 1625-ben a Nádasdyak átépítették. Nádasdy Ferenc lefejezése után 1676-ban a kastély az Esterházy család kezébe került és ezáltal egyre jobban elvesztette a kulturális jelentőségét, úgy hogy gyakorlatilag csak egy gazdasági udvar szerepét töltötte be. A korábban egy vizesárokkal körülvett reneszánsz kastély két szintjét egy négyszögletű belső árkádokkal épített négyszárnyú együttes képezi. A négy alacsony saroktorony, melyeknek egyikében a kastély kápolnája kapott helyet, előre ugranak az egykori vizesárokba. Az épület 1945-ben súlyos károkat szenvedett. 1952-ben egy részét veszélyessége miatt le kellett bontani. Figyelemreméltóak a kiváló észak- olaszországi mesterek kezenyomát viselő stukkódíszek. 1971-óta kulturális örökség védelem alatt áll.
Forrás : Wikipedia
Sajnos bezárt területen fekszik a várkastély, a hatalmas park kerítésén keresztül sem lehet látni.