Megújulásunk támogatója:  

Nesactium romvárosa


Ország:
Horvátország
Szélesség (lat):
N 44° 55,020'
Hosszúság (lon):
E 13° 58,098'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Régészeti emlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Muntic és Valtura közötti út keleti oldalán
Egyéb adat:
A romváros horvátul Nezackij és Vizače, olaszul Nesavio néven ismert.
Rövid leírás:
Bár a terület már a neolitikumban lakott volt, az első erődítés a bronzkorból származik. A vaskorban a sáncokat javították, a Kr. e. 9-4. századból urnás hamvasztásos temetkezéseket temetkezéseket tártak fel. A cserépmaradványok vizsgálata szerint Etruriával és Görögországgal is voltak kereskedelmi kapcsolatok.
A félsziget a Kr. e. 2. század elején került egy nesactiumi histri király, Aepulo, vagy Epulon uralma alá. Az egyesített illír törzsek megtámadták Aquileiát, mire a rómaiak több hadjáratban megszállták az Isztriai-félsziget tengerparti részeit és több ostromot intéztek Nesactium ellen. Livius római történetíró is megörökítette a harcokat, eszerint Kr. e. 177-ben Gaius Claudius Pulcher római konzul foglalta végül el. Livius leírása szerint a védők, amikor a város tarthatatlanná vált, megölték feleségeiket és gyermekeiket, hogy ne legyenek belőlük rabszolgák és a király is öngyilkos lett. Ezzel együtt a rómaiak több mint ötezer embert ejtettek fogságba az elfoglalt városban.
A római uralom alatt a légvonalban tizenkét kilométerre fekvő Pola lett a provincia központja, ám Nesactium is tovább élt, miután a római várásrendezési elveknek megfelelően újjáépítették. A korszakból több épületet, három templomot, valamit fürdőházat is sikerült azonosítani. A Kr. u. 4. század végén a város falait felújították – tulajdonképpen egy erődvárossá lett – és keresztény templomok épültek. A település feltehetően a 600-ban, majd a 611-ben bekövetkezett avar portyázások után néptelenedett el.
A városnak még csak kis részét kutatták meg és mutatják be régészeti park formájában. A feltárt tárgyi leletek többsége a pulai múzeum gyűjteményébe került.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2022-08-14 13:33:35
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Amfiteátrum (10.557 km)
Kettős kapu (10.786 km)
Városfalak (10.801 km)
Sergius diadalíve (10.970 km)
Pulai erőd (10.989 km)
Városháza (11.209 km)
Augustus-templom (11.232 km)