Nesactium romvárosa

Horvátország
Régészeti emlék
A Muntic és Valtura közötti út keleti oldalán
A romváros horvátul Nezackij és Vizače, olaszul Nesavio néven ismert.
Rövid leírás:
Bár a terület már a neolitikumban lakott volt, az első erődítés a bronzkorból származik. A vaskorban a sáncokat javították, a Kr. e. 9-4. századból urnás hamvasztásos temetkezéseket temetkezéseket tártak fel. A cserépmaradványok vizsgálata szerint Etruriával és Görögországgal is voltak kereskedelmi kapcsolatok.
A félsziget a Kr. e. 2. század elején került egy nesactiumi histri király, Aepulo, vagy Epulon uralma alá. Az egyesített illír törzsek megtámadták Aquileiát, mire a rómaiak több hadjáratban megszállták az Isztriai-félsziget tengerparti részeit és több ostromot intéztek Nesactium ellen. Livius római történetíró is megörökítette a harcokat, eszerint Kr. e. 177-ben Gaius Claudius Pulcher római konzul foglalta végül el. Livius leírása szerint a védők, amikor a város tarthatatlanná vált, megölték feleségeiket és gyermekeiket, hogy ne legyenek belőlük rabszolgák és a király is öngyilkos lett. Ezzel együtt a rómaiak több mint ötezer embert ejtettek fogságba az elfoglalt városban.
A római uralom alatt a légvonalban tizenkét kilométerre fekvő Pola lett a provincia központja, ám Nesactium is tovább élt, miután a római várásrendezési elveknek megfelelően újjáépítették. A korszakból több épületet, három templomot, valamit fürdőházat is sikerült azonosítani. A Kr. u. 4. század végén a város falait felújították – tulajdonképpen egy erődvárossá lett – és keresztény templomok épültek. A település feltehetően a 600-ban, majd a 611-ben bekövetkezett avar portyázások után néptelenedett el.
A városnak még csak kis részét kutatták meg és mutatják be régészeti park formájában. A feltárt tárgyi leletek többsége a pulai múzeum gyűjteményébe került.

Amfiteátrum (10.557 km)
Kettős kapu (10.786 km)