Megújulásunk támogatója:  

Reálgimnázium


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,377'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,254'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Poštová (Posta) utca 9.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Bár a kassai polgárok német, magyar és latin nyelvű iskolái a középkor óta magas színvonalúak voltak, a reálgimnázium ezen épületében az oktatás csak a 19. században indult meg.

A ma a Postáról elnevezett városi utcát épp a későbbi iskola telkén álló üzemről Sörfőzde utcának hívták már a 17. század óta. Az itt álló épületben 1863-ig főzték és árulták a sört. Ekkor a főzés, 1876-ban pedig már a sörkimérés is megszűnt a házban. A városi tanács az épület oktatási célú használatát határozta el: német nyelvű iskolát alapított itt. 1882-ben a város alaposan átépíttette és bővíttette az iskolát, létrehozva annak mai, "L" alaprajzú, egy emeletes, nyereg tetős, modern, eklektikus stílusú épületet. Posta utcai főbejárata fölé ekkor került az - azóta már megsemmisült - tábla, amely büszkén hirdette: "Kassa. Sz. Kir. Város közönsége emelte a közművelődésnek. 1882." A német gimnázium egészen 1938-ig, Kassa Magyarországhoz való visszacsatolásáig működött a házban. Ekkor a Magyar Királyi Állami Reálgimnázium kezdte meg működését itt. Ez az iskola "természetesen" 1945. után számos átszervezésen, összevonáson és költözködésen ment keresztül. A máig is működő, szlovák nyelvű gimnázium az 1967-68-as tanévben költözött vissza az épületbe.

A gimnázium jelentős személyiségei közé tartozik az itt egykor rajzot oktató Myskovszky Viktor, a magyarországi műemlékvédelem egyik fontos, 19. század végi alakja, sok-sok felvidéki műemlék épület felmérője és megörökítője, akire a Posta utcai homlokzaton dombormű és szlovák nyelvű felirat emlékezik meg.

A www.gympos.sk nyomán.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-06-19 22:02:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.