Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 27,527'
Hosszúság (lon):
E 20° 11,324'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Vály-völgy legkorábbi temploma Felsővályban épült meg, valószínűleg a 11. század folyamán. Boldogságos Szűzről nevezett egyházát említi a 14. század eleji pápai tizedszedők jegyzékei is, sokáig a völgy egyetlen temploma volt. 1426-ban Valy és Waal alakban olvassuk a falu nevét az egykorú oklevelekben.
A husziták idejében a község határában a magyarok és a csehek között összecsapás zajlott. A templom erődfalának építése is ezekre az évekre tehető. A reformáció idején a Vály-völgy lakosai áttértek a református hitre, így a templom is református lett. A középkori eredetű templom 1619-ben leégett, de 1622-ben újra felépült. Erődítményeit jó karban tartották, így a török portyák ellen azok biztos védelmet nyújtottak a település lakóinak. A templom belsejében fából készült, festéssel díszített karzat, padok és mennyezet látható. A 17. századból származik a templom mellett álló fa harangláb is.

Karczag Ákos/várak.hu leírása nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-07-18 19:20:32
 
 

Állapotjelentések

2013.03.22 23:59 szépmíves állapot: 4 - egyéb

A templomról így ír Erdélyi Géza püspök: A borzovai és zeherjei református templommal rokonítható építmény 1622-ben épült, s egyike a legrégibb református templomoknak. 1777-ben kibővítették. Fakazettás mennyezetének egy része a templomépítés, másik része a bővítés idejéből származik. Falain emléktáblák vannak, a gyülekezet múltjának fontos mozzanatait örökítették meg, többek között a gályarabságra ítélt prédikátor, Kállai István emlékét 1676-ból. A szószékkel szemben helyezték el a Kalos és a Lőkös család baldachinos padjait. E két család korábban fontos szerepet játszott mind az eklézsia, mind a falu életében. (A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.)

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Beélik-kastély (1.440 km)
Bodon-kúria (1.487 km)
Beélik-kúria (3.651 km)
Hevessy-kúria (4.832 km)