Székelymuzsna 54. szám
Rövid leírás:
A település 1520-ban Muscha, 1566-ban Musna néven jelentkezik a forrásokban. 1567-ben a regestrum 35 kapuval jegyzi. 1602-ben Muzna a neve.
A falu középkori templom állott ott, ahol ma a falutól északra a Szentegyház oldala nevű helynév őrzi emlékét. Ez jóval a XV. század előtti lehetett, mert a mai református templom, melyet később építettek, XV. századra utaló korjelző stíluselemeket őriz, amiből biztosan megállapítható, hogy a késő gótikus kor alkotása a XV. század végéről. Ilyenek: a nyugati homlokzaton nyíló szemöldökgyámos, pálcatagos keretű bejárat, az elfalazott ülőfülke, az egykori diadalív helye, a gótikus kőfaragványok töredékei, a támpillérsoros bordás mennyezet, amely elpusztult, a nyolcszög három oldalával záródó szentély.
A templom javairól az 1660. évi leltár beszél, amelyben még ostyasütőt is számon tartottak. Az 1642. évi feljegyzés szerint az épület hossza 12 öl, melyből 6 öl boltozatos, 6 öl gerendás-padlásos, cserepes kőtorony. 1704-ben labancok pusztítják, és 1721-ben még romos a templom. Az 1802. évi földrengés súlyosan rongálja: omlófélbe jut. Ekkor pusztulhatott el a szentély boltozata és a diadalív is, amelyet ezért lebontottak. Azóta egyszerű kazettás mennyezete van. 1761-ben tornyát említik, de nem lehet eldönteni, hogy ez hol állott. Mai tornya néhány méterre a templomtól 1834–1837. között épült. Középkori harangja is volt, amelyet 1788-ban újraöntöttek.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.