Sarlós-Boldogasszony-templom

Eisenstadt
Rövid leírás:
A kálvária nyugati falához a 19. század elején épített templom, Sarlós-Boldogasszony tiszteletére felszentelve. Két-saroktornyos épület. 1923-ban alakították ki benne a mauzóleumot, amely Joseph Haydn földi maradványait őrzi.
Bár felépülte óta együttest képez a kálváriával, jelentőségük eltérő volta miatt külön adatlapon szerepelnek.
2011-05-15 07:19:25

2011.05.18 11:52 Patikus állapot: 5 - koordináta: N 47° 50,721' E 16° 30,749' - egyéb

Hegyitemplom (Bergkirche):
Felsőhegy városrész nevezetessége a Hegyi templomegy edülálló szépségű Kávláriával és a Haydn-mauzóleummal, amely a nagy zeneszerő utolsó méltó nyughelye.
A Hegyi templomot az Esterházy hercegek építtették 1715 és 1722 között és a legismertebb búcsújáróhelyek közé számít.
Legrégebbi része az a kápolnarendszer, melyet Nierinck Felix ferences szerzetes Esterházy Pál herceg megbízásából 1701 és 1711 között. A folyosókkal összekötött kápolnákban életnagyságú szobrok jelenítik meg Krisztus szenvedéseit.
A Hegyitemplom központi részét a Sarlós-Boldogasszony templomot 1803-ban építették.
A templomból nyíló 1923-ban épített mauzóleumban van eltemetve Joseph Haydn zeneszerző.