Megújulásunk támogatója:  

Sombory-kastélyOrszág:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 0,172'
Hosszúság (lon):
E 23° 15,642'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
SJ-II-A-B-05147
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Magyarzsombor 34. szám, a település központjában, a fő út nyugati oldalán, kastélyparkban.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Magyarzsomborban a legkorábbi nemesi lakhelyről 1533-ból vannak adatok, ekkor Sombori János az apai örökségből származó részét adta el testvérének, Sombori Mihálynak. A családnak azonban az évszázadok során mindig lehetett itt udvarháza, ugyanis folyamatosan lakott itt a család egy, vagy több ágából valaki.

A jelenlegi kastély a falu központjában, egy kisebb magaslaton áll, az egykori kéthektáros kastélypark maradványaitól övezve. A Sombory Lajos, és neje Kozma Irma megrendelésére készült kastély a XIX. század második felére jellemző historizmus szellemében épült. A keleti oldal, az épület főhomlokzata igen változatos, és a romantikus kastélyépítészet számos jegyét viseli magán. Kiképzését három jellegzetes építészeti elem határozza meg: a főbejáratként funkcionáló középrizalit, az északkeleti sarkon egy félig elfordított, négyszög alaprajzú saroktorony, a délkeleti sarkon pedig a kastély legszebb eleme, egy henger alaprajzú saroktorony. A keleti homlokzat középrizalitjának díszítőelemei közül említést érdemelnek a rozetta alakú vakolatdíszek.

A helyi hagyomány úgy tartja, hogy a kastély és a birtok 1918-ban, egy elveszített kártyaparti során került Sombory Lajostól Mihail Saulescu (1861-1929) akkori román pénzügyminiszter birtokába. Halála után Saulescu felesége a román államnak adományozta a birtokot. Ezt követően működött benne szülészet, szanatórium és orvosi rendelő is.

Egy 2005-ös árverésen ausztrál befektetők vásárolták meg, akik azonban semmit sem tesznek, hogy állapota ne romoljon tovább.

A leírás és a képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2020-05-08 16:47:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Almás vára (11.344 km)
Csáky-kastély (11.827 km)
Bay-kastély (16.246 km)
Varjúvár (17.246 km)
Bánffy-kúria (18.412 km)