Megújulásunk támogatója:  

Szélmalom


Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 48,836'
Hosszúság (lon):
E 19° 37,803'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem
Típus:
Agrár-ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bačka Topola
Egyéb adat:
A topolyai szélmalmokról az 1859-es néprajzi- történeti leírás tett első ízben említést. Egy 1878-ban készített térképen négy szélmalmot jeleztek a település peremén.
Rövid leírás:
A város határában egykor számos szélmalom működött. Az utolsó megmaradt topolyai szélmalom építési ideje ismeretlen. Egy 1857-es térképen azonban már ábrázolták. Első tulajdonosa Hatal Pál, majd a Heiliger és a Szatmári család volt. Az utolsó birtokosa 1933-tól Győri Dömötör volt, aki 1963-ig működtette, használta. Az elárvult malmot már az 1970-es években is oly módon tervezte megmenteni a község, hogy eredeti helyéről egy jobban megközelíthetőre telepíti át. Erre végül csak egy évtizeddel később került sor, mikoris 1987-ben mai helyére, a településről észak felé kivezető országút mellé építették fel, teljes eredeti berendezésével együtt.

A szélmalom a jellegzetes alföldi szélmalmok családjába tartozik. Téglából épült, négyszintes, tornyos, felülhajtós építmény, változtatható vitorlafelületű, lécezett vitorlákkal, s két őrlő kőpárral. A szélmalom 1987. október 16. óta, mint malomipari múzeum működött. A privatizáció során magánkézbe került, ma nem látogatható, jövőbeni sorsa erősen kétséges.

A kép forrása: miloradd / panoramio.com
Adatlapot készítette:
sebijo
Adatfelvétel ideje:
2011-05-23 13:02:21
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.