Megújulásunk támogatója:  

Szent József plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 9,419'
Hosszúság (lon):
E 22° 1,946'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Hegyköztóttelek 85. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település első írásos említése 1272–1279-ből származik, villa Totthelek – Thothelek néven, majd 1291-ben Touttelukként jelenik meg. A személynévként is alkalmazott magyar tót népnévnek és a telek – szántásra alkalmas, trágyázott föld – főnévnek az összetétele. A Hegyköz- előtag a tájegységre utal.
A Szent József tiszteletére felszentelt istenháza 1832–1834 között, klasszicista stílusban épült. Az egyhajós templom tornya a nyugati homlokzata elé épült. Keskenyebb szentélye egyenes lezárású, lábazatos, a nyugati homlokzat és a torony széleit lizénák díszítik, amelyek övpárkányba futnak.
A torony szélei lekerekítettek, az alatt levő főbejárat egyes záródású, fölötte félköríves, könyöklőpárkánnyal ellátott ablak helyezkedik el. A hajó koronázópárkánya ráfut a nyugati homlokzatra, körülöleli a tornyot is. A párkány fölötti tükörben félkör alakú, zsalugáteres világítóablak, a felső emelet minden oldalán pedig félköríves záródású, zsalus ablak látható. Barokkos, lanternás toronysisakja alatt óraíves párkány húzódik. A toronytól jobbra és balra levő tükörben félköríves záródású, könyöklőpárkányos vakablakok vannak. A hajó oldalain, nagy félköríves tükrökben három-három egyenes lezárású ablak látható. A szentélyben csak félkör alakú ablakok vannak.
A templomhajó dongaboltozatos, a hevederek nagyméretű, fejezetes oszlopokon nyugszanak. A szegmensíves záródású szentély fiókos dongaboltozást kapott. A főoltár, amelynek két oldalát egy-egy ionfejezetes oszlop díszíti, a nagyváradi székesegyház Szent József oltárképének hű mása, ismeretlen mester készítette. A Az orgonakarzat fejezetes oszlopokra támaszkodó, szegmensíves boltozatokon nyugszik. A templom előtt feszület áll.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 13:27:05
 
 

Állapotjelentések

2014.04.13 18:53 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 9,842' E 22° 2,191' - egyéb

A templom fala néhol kopottas nedves.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.