Szent László plébániatemplom

A település központjában
Rövid leírás:
Eredetileg gótikus, mai formájában azonban nagyrészt barokkizált, keletelt épület, nyugati oldalán toronnyal, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel, északon sekrestyével.

A templomot 1393-ban kezdték építeni, miután Stibor pozsonyi ispán (később erdélyi vajda) adományként megkapta a várbirtokot Zsigmondtól. Lehetséges, hogy már kezdetektől erős kőfal övezte a magas dombtetőre létesített egyhajós, toronnyal és sokszögű szentéllyel rendelkező egyházat. A 10 – 12 méter magasságú kőfalakat mindenfelől támpillérek sora támogatta. Napjainkban a főbejáratát a Főtér felöli hosszú lépcsősoron keresztül lehet megközelíteni, de még rendelkezik két mellékkapuval is. A kapu feletti díszes portál 1596-ból származik. Belső védett udvarán láthatjuk a Páduai Szent Antal nevét viselő kápolnát, ami szintén a XIV. századból emeltek, valószínűleg a temető kápolnája lehetett egykoron. Alatta kriptát alakították ki a régi építőmesterek.
Az 1680-as években az egész templomot átalakították az akkori időkben uralkodó barokk ízlésvilág jegyei szerint. Tűzvész pusztította 1741-ben, mikor még a torony harangjai is megolvadtak. A napjainkban látható formáját 1852-ben nyerte el, ez időben a torony szintjét is megemelték. A plébániatemplom alatt négy kriptát találni, az egyikben Guthi Ország Kristóf, a főnemesi család 1567-ben elhunyt utolsó férfitagja nyugszik.

Forrás: Szatmári Tamás/várak.hu

Csejte vára (2.050 km)