Szent Mihály arkangyal plébániatemplom

Ipolykiskeszi
Rövid leírás:
A Börzsöny nyugati lábánál található Ipolykiskeszi. 1248-ban szerepelt első ízben írásban – „Keseu” alakban – IV. Béla király adományozó oklevelében, majd négy évre rá „Kezyv” formában bukkant fel újra. A helynév a Keszi nemzetség emlékét őrzi.

A gyönyörű fekvésű település közepén, 115 méter magas folyóparti dombtetőn áll a Szent Mihály arkangyal titulusú plébániatemplom. Összetett szerkezetű épület. Nyugatról haladva torny, hajó, rotunda, keleti építmény alkotja. A rotunda déli oldalán és a hozzá kelet felől csatlakozó egyenes záródású építményen (egy korai periódus szentélye) román kori résablakok. A rotundában újkori kifestés, északi falán festett latin nyelvű szöveg nagy felületű töredéke látható.

A körülbelül hat méter átmérőjű centrális tér keleti oldalából nyíló párhuzamos, dongaboltozatos falakat íves apszis zárja le, a kívül sarkos végfal tehát félkörű szentélyt rejt. Ehhez hasonló alaprajzú korabeli templomot alig ismerünk, a hozzá legközelebb fekvő rokona a Nyitra megyei Dejte (Dehtice) temetőjében található.

Az 1930-as években a híres cseh építész, Václav Mencl mérte fel az ipolykiskeszi templomot. Az általa készített alaprajzról leolvasható, hogy a kívül szögletes, belül íves apszisú – feltételezése szerint 1180 és 1200 között épült – rotundát a XIII. században egy téglalap alaprajzú templomhajóval megtoldották, és az ennek nyugati végében emelt torony is középkori eredetű. Mencl professzor még az Árpád-kori temetőt körülvevő védőfal megmaradt szakaszát is feltüntette akkori rajzán.

A templomban az oltárt jelenleg a a rotunda közepén találjuk, így annak másik fele és a keleti építmény nem liturgikus tér.
mikszi
2016-01-22 21:05:21

2018.04.03 13:28 klo állapot: 4 - koordináta: N 47° 55,322' E 18° 45,238' - egyéb

A templom nyugati bejáratában vakolathullás veszélyére figyelmeztet egy tábla. A toronynál a legfelső szinten a legrosszabb a helyzet, egész a tégláig kihullott egy nagy felületen. Körben mindenütt vakolathibák vannak. A templom belső tere némileg kopottas, de láthatóan szeretettel gondozzák. Mint a helyszínen megtudtam, arra is ügyelnek, hogy a tetőzetet átvizsgálják viharok, nagyobb esők után. Sajnos a közösség egyre fogy, már nem töltik meg az amúgy nem nagy hajót.