Szent Simon és Júdás Tádé plébániatemplom

Ungargasse 52. (Meierhofgasse és Ungargasse sarok)
Egyéb adat:
A falu ma közigazgatásilag a vele teljesen összenőtt É-i szomszédja, Felsőpulya (Oberpullendorf) része, annak DK-i városnegyede. Minden hónap első és harmadik szombatján 18.00-kor a templomban magyar nyelvű istentisztelet van.
Rövid leírás:
A nyugati határ védelmére telepített magyar falu középkori eredetű. Magyar anyanyelvű lakói a reformáció idején evangélikusok lettek, így a katolikus plébánia 1580-ban meg is szűnt és csak 1666-ban alakult újra. E templom látta el a szomszédos, sokkal jelentősebb településsé fejlődő Felsőpulya katolikusságát is egészen 1934-ig, az ottani templom felépültéig.
A ma álló középpulyai plébániatemplomot a 18. század második felében építették barokk stílusban. Homlokzatát a 19. század végén neogótikussá alakították át. Berendezése barokk kori. A főoltár képe Szent Simont és Júdást ábrázolja. A 18. századi mellékoltáron Szent Lőrinc képe látható. A szószék rokokó díszítésű, a keresztelőmedencét fából faragott szoborcsoport ékesíti.
A templom előtti Szent Antal-oszlop 1727-ben készült.
(A fotoport.info/hu adatainak felhasználásával.)