Megújulásunk támogatója:  

Szentháromság-oszlop


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,247'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,337'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Domonkos tér (Dominikanské námestie) keleti szélén, a kolostortemplom szentélye mellett.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú kassai Domonkos templom és kolostor által dominált piactér keleti szélén, a poligonális templomszentélytől keletre, kis vaskerítéssel kerített terület közepén emelkedik a homokőből faragott, barokk stílusú Szentháromság-oszlop. Hasáb alakú alső elemének előoldalán domború megformálású címerábrázolás látható. Ennek tetején korona és holló látható, melytől jobbra és balra 1-1 betű: G és S volt olvasható, amely valószínűleg az alkotó személyére, Grimming Simon híres szobrászra utal. Ugyancsak e felületen az 1722-es évszám is olvasható volt, ami a felállítás eredeti dátuma. A talapzat további három oldalán a Szentháromság három személyére, az Atyára, a Fiúra és a Szentlélekre utaló, latin nyelvű sorok olvashatóak. Az e talapzatra helyezett, hengeres oszlop tetején, trónon ülve létszik az Atya. Kezében tartja a megfeszített Krisztust, akinek lábánál a Szent Lelket jelképező galamb látszik.

Az oszlopot eredetileg a nagy pestisjárványt követően, 1722-ben állították fel Kassa déli elővárosának temetőjében. Jelenlegi helyére 1929-ben került. 1983-ban az alkotást restaurálták, melynek során az oszlop kivételével minden részét másolatra cserélték le.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-05-10 22:51:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.