Megújulásunk támogatója:  

Tájház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 16,472'
Hosszúság (lon):
E 25° 29,287'
Védettség van?
nem
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a régi piactér mellett.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu egykori patak-parti piacteréből kiágazó kis utcán, arra merőleges tengellyel, utcafronton, kőből épült fel a nyeregtetős, cseréppel fedett, egykori lakóház. Falusi építményeknél szokatlan módon a ház tengelyére merőlegesen kiugró szárnya is épült, két tömzsi oszlopon nyugvó, boltíves, nyitott terasszal.

Az épületben 2002. óta működik a Lövétei Tájház. Egyik, berendezett szobájában a helyi székely lakás- és tárgykultúra számos remek darabját, pl. a Lövétén hagyományos mesterségek termékeit: festett bútorokat, szőtteseket, edényeket találjuk meg. (E mesterségek fortélyait a tájház rendezvényein a mai fiatalok is megtanulhatják.) A tájház szép és egyre gyarapodó gyűjteményét helyi összefogásból, számos adomány révén hozták létre. A másik szobában a település értékeit bemutató fotókiállítás látható.

A ma is \"élő\", 2012-ben tíz éves intézmény Mihály János vezetésével a település kulturális életének, hagyományőrzésének aktív központja, a helyi közösség szinte minden rendezvényének helyszíne, de legalábbis kiinduló pontja.

A tájházat Hargita megye Tanácsának támogatásával 2011-ben kívül-belül felújították, egykor volt vakolatdíszeit helyreállították, tetőzetének udvar felé eső részét és a régi \"kőkaput\" egy 1942-es fénykép alapján rekonstruálták. Újra megjelenítették az egykor a házon volt feliratot is: \"Nem a ház tart meg magában, hanem Isten őriz abban; ember tehát imádkozzál, hogy Isten legyen házadnál.\"

(Forrás: Pro Lövéte Egyesület, www.lovete.ro)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-09-08 16:41:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Sóskút (0.413 km)
Vashámor (3.762 km)
Szélmalom (6.967 km)
Bágyi vár (7.381 km)
Almási-barlang (7.564 km)