Megújulásunk támogatója:  

Templomrom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 51,558'
Hosszúság (lon):
E 23° 23,793'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Magyarsárd, a falu keleti részén a legészakibb utca fölött
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A templom építését az 1300-as évekre teszi a hagyomány, azonban kutatás hiányában az épület története valójában nem ismert. A templom jelen formájában egyhajós, keletelt épület, a hajóhoz mérten viszonylag nagy, félköríves szentéllyel. Északi fala leomlott, eltűnt, többi fala és oromfalai a diadalívvel együtt állnak. Ablakai román stílusúak, nyugati kapujának a kőkerete hiányzik, ám a déli kapu kerete gótikus, ami több építési korszakot feltételez. A boltozat hiányzik, azonban a terep egyenetlensége arra utal, hogy a bordák bezuhanva ott találhatók a szentélyben. A szentély falán kifestés nyoma fedezhető fel, ugyanott, az északi falon szentségtartó fülke maradványait azonosítottuk. A bordaindítások jól láthatók, azok magasságában tűz pusztítására utaló nyomok láthatók, amelyek a templom pusztulásának mikéntjére utalnak.

Írott források már a 18. században is romosként említik az épületet.

A templomban, illetve annak környezetében sosem folytak régészeti-, művészettörténeti kutatások. Az épületet korábban Entz Géza és Debreczeni László mérte fel, majd 2013-ban a helyi Mária-út kapcsán került sor újabb felmérésre. 2014-es látogatásom során Orbán György építész volt a helyszínen segítségemre.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2014-08-04 11:54:31
 
 

Állapotjelentések

2014.07.24 11:30 klo állapot: 3 - egyéb

A templomot teljesen benőtte a növényzet, vagy fél órás taposás után jutottunk el egyáltalán a szentélyhez. A falak rom voltukhoz képest masszívak, a belső kifestés azonban már csak a szentélyben fedezhető fel. A bejárás során megjelent a helyi múzeum római koros régésze is, aki római kerámiákat akart keresni (a közelben római út húzódik).

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.