Megújulásunk támogatója:  

Than Emlékház

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 36,888'
Hosszúság (lon):
E 20° 3,074'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Than Fivérek (szerbül: Braće Tan) utca 5-7.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az utcafronton álló, a 19. században téglából épült, földszintes, nyereg tetős, cseréppel fedett ház. Mérete, léptéke, visszafogott díszítő elemei alapján jól beleillik a Dél-Alföld kisvárosainak polgári építészeti kultúrájába.

A ház egykor a híres Than család birtokában volt. Nevezetessége, hogy falai között látta meg a napvilágot Than Mór (1828-1899) hírneves festőművész, számos korabeli épület freskóinak alkotója szerte az országban. Zömében történelmi tárgyú festményei díszítik pl. a budapesti Operaház, a Vigadó, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Keleti Pályaudvar falait éppúgy, mint jónéhány templomét is, főleg itt, Bácskában. Ugyancsak e házban született öccse, Than Károly (1834-1908) kiváló vegyész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat elnöke.

Az épület a 21. század elejére már olyannyira leromlott, hogy felújítása során szinte teljesen újjá kellett építeni - követve az eredeti épület egykori formáit.

A magyarországi kormányzati támogatással megújult épületben 2013-ban kezdte meg működését az emlékház. Ez funkcióját illetően jóval több, mint egy hagyományos, "életmű-bemutató" múzeumocska. A két Than fivérre emlékezve a házban művészeti és tudományos élményeket szórakoztatva ötvöző programokat nyújtanak az idelátogatóknak, különösen is a gyermekeknek.

Az emlékház honlapja: www.than.rs

A képek forráa: www.szenttamas.rs
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2017-09-06 19:09:22
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Óbecse vára (5.601 km)
Becse vára (5.615 km)
Bogdán-kastély (12.332 km)
Pusztatemplom (17.519 km)
Kálvária (20.507 km)
Nagypál-kereszt (20.824 km)