Megújulásunk támogatója:  

Thuránszky-kúria

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 30,896'
Hosszúság (lon):
E 20° 15,221'
Védettség van?
nem
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu északi szélén, egyéb épületektől eltakarva.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű falut valószínűleg a környéken nagyobb birtokokkal rendelkező Bebek család alapította, akik még a 15. században is birtokolták. Kihalásukat követően a falu a szendrői vár tartozéka lett, így került az azt megszerző Csákyak birtokába. Egykor kedvelt, meszes fürdőhely működött a falu határában, melynek ma már csak vegetáló maradványai lelhetőek fel.

A falu egyetlen, erősen átépítve, de máig megmaradt úri lakát a Thuránszky család építtette, valószínűleg a 19. században. Hosszan elnyúló téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett ház. Keleti hosszú homlokzatának tengelyében még kivehető egy valaha volt középrizalit nyoma, melyet valaha timpanon koronázhatott. Vele szemben, a nyugati oldalon kis portikusz védi a bejáratot. Ezen a homlokzat egykor tornác futott végig, de ezt a számos, az épület által elszenvedett átalakítás egyikének alkalmával befalazták.

A kúria telkén modern ház épült, így az idős, értékeit vesztett építmény ma gazdasági melléképületként szolgálva közeledik a végpusztuláshoz. Olyan is. Megkeresése csak fanatikusoknak ajánlott...

(A leírás Tököy Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-01 21:49:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.