Megújulásunk támogatója:  

Transilvania (eredetileg Pannónia) Szálloda

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 00° 0,000'
Hosszúság (lon):
E 00° 0,000'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01083
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Teatrului 2. (Strada Teatrului és Piaţa Ferdinand sarkán)
Egyéb adat:
Ifj. Guttmann József 1903-ban határozta le egy új szálloda építését. Ekkor vásárolta meg a Bémer tér és Szalárdi utcák sarkán álló telek és a rajta levő Knapp Ferenc építőmester tulajdonában álló földszintes ház megvásárlását. Még ebben az évben meg is indultak az építkezések és a következő évre be is fejeződtek. Építője valószínűleg Knapp Ferenc volt. Az eredetileg két emeletesre tervezett épületet egy harmadikkal egészítették ki, amely a bérlő lakását foglalta magában. A szálloda korának legmodernebb épülete lett 60 modern, minden kényelmet biztosító szobával, 4 fürdőszobával, központi fűtéssel és villanyvilágítással. A szálloda a két világháború között Palace, majd 1944-től 1990-ig Transilvania nevet viselte.
Rövid leírás:
A téglalap alaprajzú, kétemeletes saroképület historizáló, a quattrocento firenzei reneszánsz paloták stílusát idézi. A függőleges tagolás nélkül, az övpárkánnyal kialakított vízszintes felosztás jellemzi. Az első és második emelet mögött húzódó övpárkány alatt stukkó domborművek láthatók, amelyek két zsánerjelenetet ábrázolnak. Az egyiken piknikező, kiránduló, a másikon egy ünneplő csoport jelenik meg, közöttük füves rét, fák, virágos kosarak, palackok. Az erkélyrácsok növényi és geometrikus motívumokból állnak, két oldalukon vázákból kihajló napraforgókkal díszített pilaszterekkel.
A harmadik emelet az első két szinttől részben eltér. A sávozott lizénákkal tagolt falmezőn, íves kialakítású ikerablakok kerültek kialakításra. A szinthez az épület sarkai fölött emelkedő, urnákkal áttört mellvédű korlát csatlakozik.
Az épület két homlokzata majdnem teljesen megegyezik egymással. Azonban míg a külső megjelenésen alig-alig, addig a belsőben hangsúlyosan jelennek meg a szecessziós díszítőelemek. Szinte mindent elborítanak a színes virágok és csokrok, növényi ornamentika.
Az épületben a földszinten nagy kávéház, étterem és egy télikert, a pincében sörház működött, majd 1907-től Uránia nevű mozgóképszínház is helyet kapott.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-22 09:30:41
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.