Új zsidó temető

Temető
Baumschulgasse
Rövid leírás:
A városszalónaki zsidó hitközség a 17. század második felében alakulhatott. A szerzési- és tartózkodási tilalmak megszűnése 1840-ben, és a különböző népcsoportok és rétegek elvándorlása a 19. század utolsó negyedében különösen erősen érintette a szalónaki hitközséget. A 19. század végén a hitközségieknek legalább a fele már Felsőőrött (Oberwart) vagy Nagyszentmihályon (Grosspetersdorf) élt. A hitközség nagy nehézségekkel küzdött emiatt. 1922-ben az utolsó rabbi is elhagyta Szalónakot és a felsőőri filiába költözött. 1930-ban Felsőőr saját hitközséget létesített, Szalónak leányközségként csatlakozott. 1697-ben 55 zsidó élt Szalónakon. A zsidó hitközség 1857-ben érte el legnagyobb létszámát 600 fővel. Ettől kezdve folyamatosan csökkent ez a szám. 1920-ig a szalónaki zsidók száma 59-re csökkent és 1934-ben már csak 19 zsidó élt itt. 1938-ban a náci Németország bekebelezte Ausztriát, ami a városszalónaki zsidóságra nézve is tragikus következményekkel járt. Szalónakon is kifosztották a zsidó üzleteket és a hátramaradott javakat a felsőőri náci párfunkcionáriusok adták el a lakosságnak. A szalónaki zsidó polgárok sorsáról nem sokat tudunk. Sok szalónaki zsidó időben el tudott menekülni, legtöbbjük Bécsen át külföldre.

A mai Burgenland területén leghosszabb múltúnak számító városszalónaki zsidó közösség legelső temetőjét nem ismerjük. Az időben második, már általunk is ismert helyű de már nem használt temetőt - megkülönböztetendő az újabbtól "Régi" zsidó temetőnek nevezettet - a belvárostól északra, a Basteigasse északi oldalán találjuk. Ennek betelltét követően, 1902-körül a városon kívül, attól délnyugatra, az Oberwarterstraße közelében új zsidó temetőt jelöltek ki. Miután a helyi zsidó közösség 1938 után szétszóródott, a temető a 20. század második felére gondozatlanná vált. Végül 1997-98-ban a területet rendbe tették, körben bekerítették és emlékművet is létesítettek rajta.

A leírás forrása:
Eva Schwarzmayer - Herbert Brettl - Koloszár Tamás - Balázs Edit - Szarka Lajos: Zsidó emlékek a Nyugat-Pannon EU régióban. (Burgenland, Gyõr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye). Szombathely, 2008.

A képek forrása: wikipedia.org és a fenti kötet.

Zsinagóga (0.542 km)