Vár helye

Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu
Willersdorf
Rövid leírás:
A vár, ami a sokszínű mondák születéséhez alapot szolgáltatott, típusa szerint egy ún. leválasztott vár (Abschnittburg). Az erősség egy, a környezetéből erősen kiemelkedő hegygerinc végében található. Egyetlen lehetséges megközelítési irányából a bejutást egy mély mesterséges gerincátvágó árokkal oldották meg.
Ennek a gyenge pontnak a védelmére egy hatalmas védőfalat is építettek, melynek maradványai még ma is uralják ezt a vad vidéket. A vár központjában, a gerinc végén egy torony állt, melynek maradványai ma terepalakulatként, jelentős kiemelkedésként mutatkoznak. A vár többi részének maradványai is követhetőek az erdős terep felszíni domborzatában.

A morfológia és a párhuzamok alapján, az erősség feltehetőleg a 13. században épült, oklevél először 1289-ben említi. A kisvár minden bizonnyal rövid életű lehetett, 1294-re elpusztult és többé már nem építették újjá.

Forrás: varak.hu és Dehio Burgenland.
örs