Megújulásunk támogatója:  

Vasútállomás


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 4,196'
Hosszúság (lon):
E 21° 56,133'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-a-B-01033
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bukarest tér, 3. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagyváradi indóházat a város két kiváló építésze, Ifj. Rimanóczy Kálmán és Rendes Vilmos tervezte, építette. Az épület alapkövét 1857 májusában I. Ferenc József császár és Erzsébet királyné jelenlétében helyezték el. A vasútállomlás őszre már tető alá is került. Az első vonat Püspökladány irányából 1858. április 22-én futott be az állomásra. A mára jelentősen leegyszerűsített külsejű épület romantikus stílusban épült, neoromán díszítéssel. Az állomást a vasúti közlekedés fejlődése miatt már a századfordulón meg kellett nagyobbítani, ezzel is két építőt, Rimanóczy Kálmánt és Rendes Vilmost bízták meg.
A főhomlokzat három tömbből áll, a központi épületrészt kétoldalt két kiugró rizalit dominálja. A földszintet a hatalmas szegmensíves bejárati ajtó uralja, mellette kétfelől hasonló, szegmensíves ablakokkal. Romantikus ornamentikájú háromszögletű párkány az emelet páros szegmensíves ablakai mentén fut. Az ablakok kötényrészét csúcsívsoros vakívek díszítik, a koronázópárkány homlokzati részét pedig csúcsíves attika. A tetőzet sarokrizalitjai fölött toronysisakszerű építmény emelkedik, előtte pártázatszerűen kialakított attikával.
A felújítások során eltűnt a peron öntöttvas lábakon nyugvó fémvázas ernyője, legutóbb 2005-2006-ban újították fel a B kategóriájú műemléket.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-04 22:32:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.