Volt Piarista Főgimnázium

Egykori Jókai Mór és Iskola utca sarka (ma: Mihai Viteazul utca 14.)
Rövid leírás:
A határszéli Máramaros megye székhelyén, a középkori eredetű, de egyik virágkorát épp a dualizmus évtizedeiben élő Máramarosszigeten a településnek presztízst is jelentő főgimnázium 1911-12-ben épült fel. (Magát a piarista iskolát még III. Károly király alapította a 18. században.) Az új, modern iskolaépület tervezője a fővárosi építész páros, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond voltak akik nevéhez sok száz iskola megtervezése is főződik, szerte az országban.

Az impozáns méretű, három szintes, szecessziós stílusú sarokház mindkét utcai homlokzata hasonló elemekből áll, bár a főbejáratot is magába foglaló, hosszabbik épületszárny kialakítása változatosabb, gazdagabb. Az épület sarkait ill. tengelyben lévő bejárati részét rizalitok, ill. a mozgalmas megfogalmazású tető manzárd-szerű kiemelkedései hangsúlyozzák. A szerényebb vakolatdíszek, párkányok és az ablakok körüli vakolt keretek mellett a bejárat fölötti dombormű, ill. fölötte pedig a tudományt jelképező baglyok ékítik a homlokzatokat.

Az iskola belülről erősen át van alakítva, de itt-ott még felfedezhetők az eredeti, századeleji épületdíszek.

A házban ma is középiskola működik, román tannyelvvel.

Kultúrpalota (0.362 km)