Volt irgalmasrendi zárda

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Egyházi középület
A település központjában
Rövid leírás:
A település egykor a közeli Felsőszemeréddel alkotott egységes települést, közös templommal. A hagyomány szerint 1715 körül költöztek külön az alsószemerédiek és alapították meg falujukat a jelenlegi helyen.
A községben álló, 1750 körül emelt, barokk stílusú Koháry-kúriában, amely a 19. sz. végén a Steinlein-Saalenstein család birtokában volt, gróf Steinlein Leontina alapított zárdát. A Boldogságos Szűz iránti örök hálából elhatározott alapítás nyomán három Grazból érkezett irgalmastrendi nővérrel indult a zárda, akik nagyon szegény betegekkel foglalkoztak és leányokat tanítottak. A kastélyként is emlegetett épületet a zárdává alakítás során egyemeletessé bővítették. A neoklasszicista stílusban átalakított épület főhomlokzata hattengelyes, földszinti bejárata kőkeretes. Emeleti falfülkéjében Szűz Mária szobrát helyezték el. Az épületben egy kápolnát is kialakítottak, amely azonban mára elpusztult. Az 1883-ban a pannonhalmi főapát által felszentelt épületben működő zárda évtizedeken át jelentős szerepet játszott a környékbeli lakosság lelki életében.