Megújulásunk támogatója:  

Tisztelt látogatónk!

Köszöntjük a tizedik születésnapján a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megújult honlapunkon. Az épített örökség világa szövegben, képben, hangban – ismerje meg, mit kínálunk!

A műemlékem.hu portál a civil örökségvédelem sokszínű internetes felülete, amelynek egyik célja, hogy interaktív formában akár Ön is hozzájárulhasson a műemlékekkel kapcsolatos nyilvánosság fenntartásához. Kirándulási kalauz, hiszen segítségünkkel szó szerint sem téved el a történelmi épületek világában. Emellett fontos információs forrás is, hiszen adatbázisaink egyedülállóak, csakúgy mint magazinunk, vagy éppen a Közkincs-kereső című rádióműsor hangarchívuma. Tematikus fotópályázatunk – immár Képmutató címen – 2008 óta folyamatosan kínál megjelenési lehetőséget azoknak, akik túl akarnak lépni a puszta megörökítés világán. A funkciók egy részét csak belépés (regisztráció) után érheti el.

A műemlékem.hu alportáljai közt a fenti vízszintes-, illetve a jobb oldalt felül megjelenő legördülő menüsor segítségével navigálhat. De mit is talál itt?

Magazin - Örökségvédelmi internetes folyóirat, amely cikkek, riportok útján számol be az épített örökség, régészet, muzeológia világáról. Nem lehet célunk, hogy mindenről írjunk, de ami igazán fontos, arról többnyire talál olvasnivalót. A célunk, hogy egyedi, exkluzív témákat, olvasmányokat, fotó-összeállításokat adjunk közzé.

Közkincs-kereső - Magyarország egyetlen örökségvédelmi rádiós riportműsorának hangarchívuma. A heti rendszerességű adásokat az elhangzásuk után többnyire néhány órán belül megtalálja itt. A helyszínek között akár válogathat is a keresővel.

Határeset - A legnagyobb egységes alapelvek szerint épülő Kárpát-medencei (de Magyarország határain kívül eső) műemléki épületeket, objektumokat bemutató adatbázis. Az itt található adatlapok többségét szakemberek készítik, de Ön is írhat adatlapot, valamint állapotjelentést is egy-egy objektumról. Ezeket a funkciókat bejelentkezve érheti el. Miután minden objektumot koordinátával jelenítünk meg, térképként is szolgálhat kiránduláshoz, kutatáshoz egyaránt.

.itt - Az ön közelében lévő műemlékeket, védett épületeket listázhatja. Ehhez szükség van arra, hogy az eszközének helyadatait ismerhesse a böngésző. Elsősorben kiránduláshoz, tableten, okostelefonon használható, hogy mindig tudja, hová érdemes néznie.

Objektumok, adatbázis - A magyarországi műemlékek (2008-as állapot) és a helyi védettségű épületek adatbázisa. Nem azonos az azóta már frissített, aktualizált műemlékjegyzékkel, s bár az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, majd pedig a Kulturális Örökségvédelmi hivatal szakemberei gondozták, a benne lévő valamennyi adat hitelességét ma már nem tudjuk garantálni. Térképi alkalmazásával, típusonkénti, akár megyékre, Budapesten kerületekre vonatkozó kereséseivel a legnagyobb védett épületek tartalmazó magyar adatbázis.

Jelentések, verseny - a műemlékem.hu "játéka", amelyben részt vehet a védett épületek megismerésében, megismertetésében. Készíthet jelentést (ezért pontot kap), amihez igazolt helyszíni felkeresés szükséges és írhat egyéb bejegyzést is. A játékba bármikor be lehet kapcsolódni, ha egy hónapban legalább tíz jelentést készített, a következő hónap első 7 napján kreditpontokat adhat a többi játékos jelentéseire is. Ezeket a funkciókat bejelentkezve érheti el. A verseny állását (az évadok április 1-jétől március 31-ig tartanak), illetve a korábbi évek eredményeit a verseny linken ismerheti meg.

Keresztes hadjárat - A műemlékem.hu portál felhasználói által készített adatbázis az út menti, nem temetkezésekhez köthető keresztekről. Új kereszteket is lehet jelenteni, akár a Határon túlról, akkor ezek a Határesethez is kapcsolódnak. Ezeket a funkciókat bejelentkezve érheti el.

Térkép – Saját térképek összeállítása a műemlékekhez, helyi védettségű objektumokhoz, valamint a Határeset objektumaihoz. Fejlesztés alatt!

Képmutató - változó havi tematikájú fotópályázat, immár 2008 óta. Minden hónapban más témában várjuk a képeket, amelyeket a pályázók és a honlap látogatói értékelnek, így születik meg a hónap legnépszerűbb képe. Olykor rendkívüli pályázatokat is hirdetünk más intézményekkel összefogva. Ezeket a funkciókat bejelentkezve érheti el. Az eredeti Fotópályázatot 2018 elején felfüggesztettük, az eredeti szellemhez térünk vissza Képmutató címmel, Hack Róbert tanácsaival. Fejlesztés alatt!

Saját galériák - A Fotópályázaton már eredményes fotósok készíthetnek itt szabadabb, nem csak a műemlékekkel kapcsolatos képeket megjelenítő albumokat.

Blog- Saját bejegyzések műemlékekről, örökségvédelemről. A feltöltéshez bejelentkezés szükséges. Fejlesztés alatt!

Hangos térkép - Válogatás a Közkincs-kereső (Közkincs) korábbi riportjaiból, térképi megjelenítéssel.

Kovács Olivér
szerkesztő