Megújulásunk támogatója:  

Europa Nostrát ért a Zeneakadémia!

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta az Európai Unió Kulturális Öröksége-díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.
Az Európai Bizottság és az Europa Nostra nyilvánosságra hozta az Európai Unió Kulturális Öröksége-díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.

http://muemlekem.hu/images/magazin/20150414zeneakademia/02.jpgA 28 díjazott projektet az összesen 29 országból érkezett, civilek és intézmények által benyújtott 263 pályázat közül választották ki a bíráló bizottságok a következő négy terület valamelyikén végzett munka elismeréseként: 1) kulturális örökség megőrzés-helyreállítás, 2) (kulturális örökséggel kapcsolatos) kutatás és digitalizáció, 3) a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és 4) oktatás, képzés és a tudatosság növelése. 

Az Európai Kulturális Öröksége Díjátadó ünnepsége június 11-én lesz az Oslói Városházán, Fabian Stang, Osló polgármestere; Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Plácido Domingo, operaénekes, az Europa Nostra elnöke védnöksége alatt. Az ünnepségen a nyertesek közül heten vehetik át a Fődíjat, amely 10 000 eurós jutalommal társul, és egyikük pedig megkapja – az Europa Nostra által szervezett online szavazás alapján elnyert – Közönségdíjat. 

A kulturális örökség egyike Európa legnagyobb erősségeinek. Számos kulturális, gazdasági társadalmi és környezeti haszon forrása valamennyiünk számára. Gratulálok a 2015. évi EU Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díj nyerteseinek, akik tökéletesen példázzák azt, amit hozzáértő és elkötelezett európaiak tehetnek az örökségért s egyben a közös európai identitásért, hozzájárulva ezzel az összetartozás érzéséhez. Szükséges, hogy valamennyien továbbra is együtt munkálkodva segítsük hozzá a közösségeket és a polgárokat ahhoz, hogy magukénak érezzék az örökségünket; a mindennapi élet részévé téve s megőrizve azt a jövendő generációk számára” - nyilatkozta Navracsics Tibor, európai biztos.

"Az idei nyertesek erőteljes példáját mutatják az Európa kulturális örökség érdekében végzett innovatív és kreatív munkának. Arról is tanúskodnak, hogy ez az örökség mennyire fontos Európa és a polgárai számára. Bízunk abban, hogy Juncker elnök úr és Navracsics európai biztos úr vezetésével az Európai Unió és az érintett országok kulturális örökségi stratégiája tovább erősödik, és azt széles körben alkalmazni is fogják - tette hozzá Plácido Domingo.

 

2015. évi győztesek

(ország szerinti abc-sorrendben)

 

A kulturális örökség megőrzése kategóriában

▪ Van Buuren Múzeum festői kertje, Brüsszel, BELGIUM

▪ Örmény templom és monostor, Nicosia, CIPRUS

▪ Middleport Kerámia-üzem, Stoke-on-Trent, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

▪ Stonehenge: Táji környezet és látogatóközpont, Wiltshire, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

▪ Boulingrin Központi Vásárcsarnok, Reims, FRANCIAORSZÁG

▪ Antouanikos Kúria, Chios, GÖRÖGORSZÁG

▪ „De Hallen”, az egykori villamos-remíz együttese: Média-, Divat-, Kulturális- és Kézműves Központ, Amszterdam, HOLLANDIA 

▪ Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Budapest, MAGYARORSZÁG

▪ Kastély, Eidsvoll, NORVÉGIA

▪ A Monte Prama nuragi-szobrai, Szardínia, OLASZORSZÁG

▪ Az Aquileai-i bazilika-együttes ókeresztény mozaikjai, OLASZORSZÁG

▪ Az Añana-i “Só völgy”, Baszkföld, SPANYOLORSZÁG

▪ Katedrális,Tarazona, SPANYOLORSZÁG

▪ Szent Giragos örmény templom, Diyarbakir, TÖRÖKORSZÁG

 

Kutatás és digitalizáció kategóriában

Kutatási projektek:

▪ A Lasithi fennsík perforált-vitorlás szélmalmainak restaurálása, Kréta, GÖRÖGORSZÁG

▪ „Las Cuencas” tanulsága: az Asturia-i szénmedence kultúrtáj, SPANYOLORSZÁG

Digitalizációs projektek:

▪ HERMES: Hermoupolis Digitális Örökség Menedzsment, Syros, GÖRÖGORSZÁG

▪ Velence csodái: a Szent Márk (templom) térségének Online Kincsei, OLASZORSZÁG

 

Az örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat kategóriában

▪ Churches Conservation Trust (templomokat gondozó szervezet), London, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

▪ A „Huis Doorn” (Doorn Ház) Barátainak Társasága, Doorn, HOLLANDIA

▪ Rundling („kerek-falvak”) Egyesület, Jameln, NÉMETORSZÁG

 

Oktatás, képzés és a tudatosság növelése kategóriában

 Oktatási projektek:

▪ Fiatal Régészek Klubja, York, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

▪ Örökségi gyakorlatok kezdeményezés, Newcastle upon Tyne, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Képzési projektek:

▪ Program az észtországi vidéki épületek tulajdonosai számára, Tallinn, ÉSZTORSZÁG

▪ „Melléképületekért” projekt, Roros, NORVÉGIA

Tudatosság növelését szolgáló projektek:

▪ Stains Kertváros, FRANCIAORSZÁG

▪ A fallal körülvett Fota kert, Cork, ÍRORSZÁG

▪ A múltról tanúskodó értékek megőrzése a jövő építése érdekében projekt, Chisinau, MOLDOVA

 

 

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Budapest, MAGYARORSZÁG

A Régi Zeneakadémia épületéből 1907-ben költözött át a Liszt Ferenc Zeneakadémia a Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett, a Király utca és a Liszt Ferenc tér sarkán álló jelenlegi épületébe. Koncert teremmel rendelkező, felsőfokú zenei oktatási és képzési központként működik. Budapest egyik legismertebb szecessziós stílusú épülete. Főhomlokzatának uralkodó eleme a Stróbl Alajos készítette Liszt Ferenc szobor. 

A száz évnél is hosszabb használat, s a mai zenei előadások és oktatás magas szintű elvárásainak való megfeleltetése tették szükségessé és sürgetővé a teljes felújítást és műemléki helyreállítást. Az épület nemcsak eredeti fényét veszítette el az idők során, hanem szerkezeti és technikai részek is elavultakká váltak, amelyek már egyáltalán nem feleltek meg a mai normáknak. A koncert terem és más belső terek komoly átalakítást szenvedtek el az 1950-es években. A (mostani felújításkor) a szerkezeti helyreállítások után korszerű technikai, elektromos és légkondicionálási rendszereket építettek be, megtartva a szellőztetés eredeti elveit, a meglévő függőleges nyílásokat és perforációkat. Az archív fényképek elmélyült elemzésével és mindenre kiterjedő helyszíni kutatással tárták fel az építészeti részletek eredeti szépségeit, az alkalmazott anyagokat, textúrákat és színeket, és mindezeket gondosan restaurálták is. 

"A Zsűri ezt a projektet a helyreállítások „legjobb gyakorlata” (best practice) kiemelkedő példájának értékelte. Egyáltalán nem volt könnyű ezt megvalósítani: az épület önmagában is különleges példája az európai szecesszió bonyolult stílusának, ráadásul a nagyszerű esztétikai kialakítást innovatív funkcionális megoldásokkal kombinálták. A zenei előadások tekintetében a ma érvényes nemzetközi elvárások összehasonlíthatatlanul magasabbak, mint voltak 1904-ben, viszont a megkívánt új technológiákat a meglévő, értékes történeti periódus adta keretek közé kellett behelyezni. Kimagasló eredményű “Gesamtkunstwerk” (össz-művészeti alkotás) született, amely egyben rendkívül bonyolult technikai megoldásokat tartalmazó épület is, anélkül, hogy e kettő közül bármelyik csorbát szenvedne.

 

Háttér:

Az Európai Unió Kulturális Öröksége díjat / Europa Nostra díjat 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság, az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A Díj az örökségi értékek megőrzésével-helyreállításával, kezelésével, kutatásával, a vele kapcsolatos oktatással és képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat-példákat ismeri el és mutatja fel. Ily módon hozza közelebb az kulturális örökséget Európa polgáraihoz, és mozdítja elő a kulturális örökségnek, mint az európai társadalom és gazdaság stratégiai forrásának a még erőteljesebb elfogadottságát. Az az elmúlt 13 évben összesen 415 örökséggel kapcsolatos kiemelkedő teljesítmény nyert elismerést.  

A díjjal kapcsolatos felhívásra minden évben, Európa egész területéről, szervezetek és egyének nyújtják be pályázataikat. Független szakértőkből álló zsűrik bírálják el a pályázatokat és választják ki a 30 nyertest négy kategóriában: 1) örökség megőrzés-helyreállítás, 2) (örökséggel kapcsolatos) kutatás és digitalizáció, 3) az örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és 4) oktatás, képzés és a tudatosság növelése. Mindegyik nyertes kap egy-egy plakettet vagy trófeát. A hét fődíjas egyenként 10 000 euróban is részesül.

A nyertesek a Díjakat - évenként más európai városban megrendezett - nagyszabású ünnepség keretében kapják meg. A 2015. évi Díjátadó Ünnepség Oszlóban lesz, a norvég fővárosban megrendezésre kerülő Európai Örökség Kongresszus (június 10-14) részeként. A Kongresszust az Európai Unió Kreatív Európa programja, a Riksantikvaren - a Norvég Kulturális örökség Igazgatóság -, Norvégia Művészeti Tanácsa, Oszló városa és számos további norvég közösségi- és magán-testület támogatja. 

A Díjhoz az EU Kultúra program (2007-2013) is hozzájárult, jelenleg pedig az új, Kreatív Európa (2014-2020) program támogatja. 

Az Europa Nostra az európai örökség megőrzésével és védelmével foglalkozó civil szervezetek szövetsége. Európában 42 országra kiterjedően, de azokon túl is, az európai kulturális és természeti örökség megőrzése és megismertetése érdekében elkötelezett civil társadalom szószólója. Az Europa Nostra küzd a veszélyeztetett európai örökség megmentéséért, különösen is „a 7 Legveszélyeztetettebb” program keretében, amelyet az Európai Befektetési Bank Intézetével partnerségben valósít meg. A kiemelkedő teljesítmény ismeri el és honorálja az Európai Unió Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díjjal. Törekvései közé tartozik az örökséggel kapcsolatos európai stratégiák és politikák kialakításában való részvétel. Az 1963-ban alapított Europa Nostra napjainkra Európa legreprezentatívabb és legbefolyásosabb örökségi hálózatának számít.  Az szervezet 2014-ben EU támogatást nyert el a Kreatív Európa program keretében, annak érdekében, hogy hálózata tevékenységével egész Európában segítse elő a ’Mainstreaming Heritage’ célkitűzést, azaz az örökség előtérbe helyezését. 

 

Forrás: Europa Nostra

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA


Fotó: Bélavári Krisztina/Forster Központ
2015.04.14


Fontosabb kulcsszavak

Aba Sámuel (1) adókedvezmény (1) Al-Duna (1) államalapítás (2) állapotjelentés (3) alsóvár (2) Andrássy-család (1) apátsági templom (6) Aquincum (1) Aquincumi Múzeum (7) aradi vértanúk (1) Aranymonostor (2) Archaeolingua Alapítvány (1) Árpád-kor (1) ásatás (8) Ausztria (1) avarok (3) Bálint Marianna (1) barokk (1) Bebek (1) Beszédes József (1) BME (1) Bocskai (1) bontás (2) Bortemplom (1) bővítés (1) Brigetio (1) BTM (4) budai vár (4) Budapesti Régészet (2) Budapesti Történeti Múzeum (12) búvárrégészet (1) Buzás Gergely (8) ciszterci (2) ciszterna (1) civilek (1) Csepel (1) Csillag erőd (1) Csontváry (1) Czoma László (1) Dalmácia (4) Dobó István (1) dokumentáció (1) dombóvári vár (1) egri vár (1) együttműködés (1) életveszély (2) elhunyt (1) előkészítés (1) első világháború (2) emlékmű (2) emléktábla (1) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék (1) Erdély (1) Erdélyi bástya (2) erdélyi fejedelemség (1) Erzsébetváros (1) Europa Nostra (3) Év Kiállítása (2) Év Múzeuma (1) falkép (6) falkutatás (2) famaradvány (1) Fejérdy Tamás (1) fellegvár (1) feltárás (34) feltárás (1) felújítás (24) felújítás (1) Fenékpuszta (1) ferences templom (1) ferencesek (1) Festetics (1) Floralia (1) földrengés (1) földvár (2) Ford (1) Forster Központ (2) freskók (4) FUGA (1) füleki vár (3) Galamb József (1) gepidák (1) Gödöllői Királyi Kastély (1) gótika (1) Gótikus út (2) gőzmozdony (1) hadi régészet (1) hagyományőrzés (1) Hajdúsági Múzeum (1) halomsír (1) halomsír (1) Határeset (17) határon túl (15) határon túl (1) Helikon (1) helyreállítás (8) helytartói palota (1) Herman Ottó Múzeum (1) honfoglalók (2) Horvátország (3) Hunyadi János (1) I. Géza (1) ICOMOS (7) II. András (1) II. Rákóczi Ferenc (1) indóház (1) ipari örökség (1) ispánság (1) Istvántelki Főműhely (1) Janotti Judit (1) járvány (1) Kálmán Peregrin (1) kályha (1) kályhacsempe (1) kaputorony (1) Karoling (1) kastély (4) kastélypark (3) katolikus templom (1) kegyhely (1) kelta (1) kiállítás (10) kincs (1) kincslelet (1) királyi palota (2) királysír (9) királytemetkezés (11) Kiscell (1) Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója (1) Klissza (1) kocsis temetkezés (1) KÖH (2) kolostor (4) Komor Marcell (1) KÖN (1) Konok Tamás (1) könyvbemutató (1) korona (2) Kovács Olivér (1) középkor (2) Közkincs-kereső (2) Közlekedési Múzeum (1) Kulturális Örökség Napjai (2) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2) kúria (1) kút (1) kutatás (6) kútház (1) Láng Orsolya (1) Lassányi Gábor (1) látogatóközpont (1) Lechner Tudásközpont (1) Liget Projekt (1) Lóvasút (1) Luxemburgi Zsigmond (1) Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (3) Magyar Károly (1) Magyar Nemzeti Múzeum (2) Magyar Régész Szövetség (1) Máré-vár (1) Mátyás Király Múzeum (6) Mercedes-gyár (1) Mezős Tamás (2) Mithrász (2) mohácsi csata (2) Mór püspök (1) mozaik (1) műemlék (12) műemlékem.hu (1) műemléki világnap (3) műemlékvédelem (13) Műemlékvédelmi Szakmérnöki tanfolyam (1) muhi csata (1) műtárgy (1) műtárgy (1) múzeum (7) múzeumbarátok (1) Múzeumok Éjszakája (3) Múzeumok Majálisa (1) Múzeumok Majálisa (1) Nagy Gergely (2) nagyberuházás (1) Nagyváradi vár (1) Nándorfehérvári diadal (1) Nemzeti Hauszmann Program (1) Nemzeti Kulturális Alap (3) népi építészet (6) Népi Építészeti Program (3) népi műemlék (9) népvándorlás (1) nógrádi vár (1) Novigrad (1) ókeresztény (1) Olimpia Hotel (1) Olof Palme-ház (1) oltár (1) omlás (1) Örökségvédelem Kollégiuma (2) Orseolo Péter (1) őskor (3) őslény (1) ostrom (3) palánk (1) paleontológia (1) pálos (1) Palotajátékok (1) pályázat (4) Pétermonostora (1) pincerendszer (1) posta (2) premontrei (4) Pulszky Társaság (1) Rákóczi (1) református templom (3) régészet (16) Régészet Napja (1) Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (1) rekonstrukció (7) reneszánsz (1) RepTár (1) reptér (1) restaurálás (6) Rezi Kató Gábor (1) római kor (4) Rómer Flóris Terv (2) romkert (1) Sághi Attila (3) Salamon-torony (3) sánc (1) Sándy Gyula (1) Savaria (1) sírbolt (1) sírépítmény (2) sólyi templom (1) szarkofág (2) szarmaták (2) szecesszió (2) székesegyház (1) Szent László (1) Szent Margit (1) Szent Mihály plébániatemplom (1) szentély (1) Szépművészeti Múzeum (1) Szerbia (1) szkíták (2) szobor (1) tájház (1) tájrégészet (1) tanösvény (2) tatárjárás (1) Teleki László Alapítvány (9) település (2) temetkezés (3) temető (4) templom (3) templom (4) terepbejárás (1) teszkulcs (3) teszt, valami (1) Tomka Gábor (1) török fürdő (1) török kor (3) Tóth Zsolt (1) váci vár (1) vajdaság (1) vár (7) Varga Mariann (1) Várkapitányság (2) Várkert bazár (1) Várkert kioszk (1) várkutatás (2) vármúzeum (1) városfal (1) Városliget (1) vaskor (2) vasút (1) veszély (1) Világörökség (3) víz alatti régészet (2) vonat (1) Wilhelm Gábor (2) Ybl Miklós (1) Zelemér (1) Zrínyi (1) Zrínyiújvár (1)


Kapcsolódó cikkek

Az egyik legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi elismeréssel díjazták a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukcióját. A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum épülete a Megőrzés kategóriában nyerte el az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat.
A műemlékvédelem Oscar-díját egy olyan projekttel szerezte meg a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet, amely a vár felújítását idegenforgalmi és oktatási céllal valósítja meg. A Pannon RTV tudósítása.