Megújulásunk támogatója:  

Műemléksorsok: lehetőségek, lehetetlenségek

Idén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.
Idén is megrendezték a Műemléksorsok nyomában – Kisnemesi Otthonok Országos Találkozóját Békéscsabán, Célja a tájékozódás, a helyzetek, lehetőségek és lehetetlenségek számbavétele.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/02.jpgA kisnemesi kúriákra, udvarházakra viszonylag kevesebb figyelem irányul, pedig ez a társadalmi réteg jelentős hídszerepet töltött be a köznép és a főurak között. Életvitelük az adott településen minta volt, magatartásformát diktáltak, a gyermekeiket taníttatták, fegyvert viseltek, s ha kellett, harcba is indultak a hazájukért. Ha elszegényedtek, és egy-egy módosabb gazdához kényszerültek munkába szegődni, a titulusuk akkor is "tekintetes úr" maradt (Fajzi Tamás, a Békés Megyei Építész Kamara szavai nyomán).

 

Első nap: négy fal között 

Az előzetesen meghirdetett programban történtek változások: dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos helyett Bodnár Dorottya, a Kastély- és Várprogram turisztikai osztályvezetője tartott előadást a Munkácsy Mihály Emlékházban a Magyar Kastélyprogramról, mely információkat más forrásokból már ismerhetünk.  

Érkezett viszont program szerint Paszternák István Podmaniczky-díjas régész, műemlékvédelmi szakértő, aki a Heves városi Radics-kúriák 2017-es kutatásáról tartott alapos, vetített képes előadást. A konferencia programjába az ő ajánlására került be Báder Miklósné, a tárgyalt kúriát hasznosító és felújítását szervező hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, aki az általuk évtizedek óta végzett, kiemelten fontos textiltörténeti értékmegőrző tevékenységet ismertette

Az előadók között civilt is üdvözölhettünk Németh Györgyi, az Elherdált örökség blog szerzőjének személyében, aki arról az ideget, erőt, időt próbáló szívós munkáról adott képet, amely arra vár, aki a műemlékvédelemért pusztán "csak" tenni szándékozik ellentételezés nélkül, önzetlenül.

Bugár-Mészáros Károly építész, Rados Jenő-emlékérmes építészettörténész egy szecessziós villát mutatott be a budapesti Andrássy út 101-ből. Végezetül Kis Béla építészmérnök a békéscsabai Molnárház történetéről beszélt, két előadás között pedig Kastélyok és kúriák Békés megyében című kötetének új kiadását mutatta be Szelekovszky László környezet- és természetvédelmi szakember.

Az előadások után Kutyej Pál Gábor igazgató lelkész kalauzolásával megtekinthettük a felújítás alatt álló, evangélikus Nagytemplomot, az ország legnagyobb evangélikus templomát. 

A nap zárásaként a frissen felújított Molnárházat látogattuk meg, amely kívülről épp itt az első fotón látható. 

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/allo1.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/03.jpgMásodik nap: terepen

Utunk során megtekintettük a Rhédy-kastélyt Zsákán, a Bessenyei György Emlékházat és a Nadányi-Miskolci kúriát Bakonszegen, valamint a Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteményét Nagyrábén. Terjedelmi korlátok miatt ezen a helyen lehetetlen a megtekintett létesítményeknek akárcsak érintőleges bemutatása is, pedig mindegyikük egy-egy önálló tételt érdemel. Kényszerűségből ezért emelek ki három olyan példát közülük, melyek felújítása eltérő módon valósult meg.

Ami közös mégis bennük; az a belső erő és elszántság, amely egy közösségben kialakul valamely cél elérése érdekében. Mindezen túl a sikerhez kell egy-egy ambiciózus, kreatív, megfelelő szakmai tudással bíró ember, aki képes az egészet összefogni, és megvalósításban érdekeltté tenni a szűkebb- tágabb közösségeket. Amennyiben ez hiányzik, az eredmény is kusza lesz és kérdőjeles. 

A felújítás és a működtetés ügyében, mint általánosan, Békésben is a finanszírozás kérdései a legnehezebbek. Ritka eset, amikor a helyi erőforrás rendelkezésre áll, de találkoztunk ilyennel is. Békéscsaba legkorábban dokumentált épülete, az eredetileg lóval, ökörrel vontatott szárazmalom, ma Molnárház, teljes külső és belső felújítása például - az aláfalazással, tető- és nádcserével együtt - helyi önkormányzati forrásból és adományokból történhetett. Az épületet pedig korábban bontásra ítélték, ettől csak a felújítást is végigkísérő és támogató Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör védte meg. A munka 2014-ben indult, a Molnárház ma már élő közösségi tér, a többi között a vendéglátás, összejövetelek, kerékpárosok, íjászok bázishelye.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/allo2.jpg

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20180328bekesikonf/04.jpgA Rhédey-kastély felújítása Zsákán más utat mutat. A kastélyt 1945-ben államosították, főépületét a párt, melléképületeket a helyi földművelő szövetkezet használta. 1950-ben átalakították, ettől kezdve iskola működött benne 1984-ig. A kastély épülete és szellemi tartalma kimagasló értékű. Belső tereit már felújították, kiállítási anyagait elrendezték, és most két nyertes pályázattal, valamint a Rhédey Kastély Kulturális Örökség Alapítvánnyal vághat bele Berettyóújfalu önkormányzatával konzorcium keretében egy fenntartható turisztikai célú felújításba és fejlesztésbe. A program a berettyóújfalui zsinagóga és a bakonszegi Bessenyei György Emlékház hasonló alapokon nyugvó felújítását is tartalmazza. Remek példáját láttuk itt annak, milyen ereje van egy ambiciózus, menedzser típusú ember sodró lendületének, Mocsnik Tamás ugyanis a Rhédey-alapítvány igazgatójaként ilyen ember. Hallottam, amint elmondta egy érdeklődőnek, hogy már tizenkét műemlék sikeres helyreállítása van a háta mögött.

Bővebben érdemes szólni a konferencia helyszínéül szolgáló Munkácsy Mihály Emlékházról, melynek felújítása a példaértékű összefogás mintája. Az 1840-es években épült klasszicista kúria 1950-ig volt magántulajdonban. Az államosítás után először tejbegyűjtő állomássá, később lakásokká és pártházzá is "lényegült". A kert felé néző frontjának jobb oldalára egy toldalékot biggyesztettek, virágházat alakítva ki ott. Nyitott tornácát beépítették, a padlásán gabonát tároltak, hogy legalább annak is valami haszna legyen. Az épület mögötti hatalmas parkot lekerítették, részben beépítették. A park 1989 óta helyi természeti védelem alatt áll. 1980 körül született meg az elhatározás, hogy az épületet Munkácsy Mihály Emlékházzá alakítsák, hiszen a majdan híres festő hét éves korában, teljesen elárvultan huzamosabb időt töltött el itt a nagynéninél, Reök Saroltánál, és gyámja, Reök György innen adta inasnak őt. Később fiatal házasként is töltött el itt éveket, műterme volt a házban.

A felújítási terveket az OMF Sisa Bélának, a Műemlékvédelmi Hivatal szakértőjének és a Munkácsy Mihály Múzeum munkatársainak tanácsai alapján már 1983-ban elkészítette; a munkálatok a közben felmerült nehézségek miatt mégis csak az 1990-es évek elején lehetett elkezdeni. A bútorok, képek és berendezési tárgyak az egyháztól kölcsönben visszakerültek, ezeket a Munkácsy Mihály Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai állították helyre eredeti minőségükben. A képek a Magyar Nemzeti Galéria birtokában vannak, letéti állományban lehetnek itt.

Viszonylag friss és jó hír, hogy a kúria teljes felújítása. korszerűsítése a közeljövőben várható. Izgalmas lesz, mert a kutatások még 1980 körül megmutatták, hogy a falakat selyemtapéta borította, a mennyezeteket pedig freskók díszítették; csak akkor a kivitelezésre 1990-ben nem volt elegendő a keret. A program tartalmazza még a park menthető részeinek rehabilitációját is.

Az emlékháznak fontos szerepe van a város kulturális életében: kamarahangversenyek, művészeti és egyéb kulturális programok; többek között a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozójának otthona is. 

A "Műemléksorsok nyomában” konferenciák gondozója, szervezője és mindenese, Mészáros Zsuzsa a napokban nyugdíjba megy. Reméljük, vagy ő, vagy valaki más tovább fogja vinni az immár tizenhét éve élő rendezvényt.

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

 

Fotó, szöveg: Halmai Margó
2018.03.28


Fontosabb kulcsszavak

Aba Sámuel (1) adatlap (1) adókedvezmény (1) Al-Duna (1) államalapítás (3) állapotjelentés (3) almádi monostor (4) alsóvár (2) AmfiFeszt (1) Andrássy-család (2) antropológia (2) apátsági templom (8) Apátúr ház (1) Aquincum (12) Aquincumi Múzeum (23) aradi vértanúk (1) Aranymonostor (3) Archaeolingua Alapítvány (1) arcrekonstrukció (1) Árpád-ház (1) Árpád-kor (1) ásatás (20) átadás (2) Ausztria (1) avarok (4) Balassa Bálint Múzeum (1) Bálint Marianna (1) barokk (1) Báthori (1) Bebek (1) bemutatás (3) Beszédes József (1) BME (1) Bocskai (2) bontás (2) Bortemplom (1) bővítés (1) Brigetio (1) BTM (24) budai vár (5) Budapesti Régészet (2) Budapesti Történeti Múzeum (28) búvárrégészet (2) Buzás Gergely (14) Buzás Gergely (1) ciszterci (2) ciszterna (1) civilek (2) Csepel (1) Csillag erőd (1) Csontváry (1) Czoma László (1) Dalmácia (4) Dobó István (1) dokumentáció (1) dombóvári vár (1) domonkos kolostor (1) drón (2) egri vár (1) együttműködés (1) életveszély (2) elhunyt (6) előkészítés (1) első világháború (2) emlékmű (2) emléktábla (1) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék (1) Erdély (1) Erdélyi bástya (2) erdélyi fejedelemség (1) erőd (1) Erzsébetváros (1) Europa Nostra (4) Év háza (1) Év Kiállítása (2) Év Múzeuma (2) falkép (9) falkutatás (7) falukutatás (1) famaradvány (1) Fejérdy Tamás (1) fellegvár (1) feltárás (1) feltárás (60) felújítás (36) felújítás (1) Fenékpuszta (1) ferences templom (1) ferencesek (1) Festetics (2) Floralia (3) földrengés (1) földvár (2) Ford (1) Forster Központ (2) freskók (5) FUGA (1) füleki vár (6) Galamb József (1) genetika (2) gepidák (2) Gödöllői Királyi Kastély (2) Görgei (2) gótika (3) Gótikus út (4) gőzmozdony (1) Grassalkovich (1) hadi régészet (1) hagyományőrzés (9) Hajdúsági Múzeum (1) halomsír (1) halomsír (1) Határeset (39) határon túl (1) határon túl (35) Házsongárd (1) Helikon (1) helyreállítás (17) helytartói palota (1) Henszlmann Imre-díj (1) Herman Ottó Múzeum (2) Hőnel Béla (1) honfoglaló (2) honfoglalók (5) Horvátország (3) Hunyadi János (1) I. András (1) I. Géza (1) ICOMOS (14) ICOMOS-díj (5) II. András (1) II. Rákóczi Ferenc (3) indóház (1) ipari örökség (1) ispánság (1) Istvántelki Főműhely (1) jáki templom (3) Janotti Judit (1) járvány (3) játék (2) játékkatona (1) Jósa András Múzeum (1) Kálmán Peregrin (1) kályha (1) kályhacsempe (1) kaputorony (1) Karoling (1) kastély (4) kastélypark (3) katolikus templom (1) kegyhely (1) kelta (2) kiállítás (31) kincs (1) kincslelet (2) királyi palota (6) királysír (11) királytemetkezés (14) Kiscell (1) Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója (1) kivándorlás (1) Klissza (1) kocsis temetkezés (1) KÖH (2) kolostor (6) Komor Marcell (1) KÖN (3) konferencia (1) Konok Tamás (1) könyv (4) könyvbemutató (3) korona (3) korona (1) Kovács Olivér (1) középkor (4) Közkincs-kereső (5) Közlekedési Múzeum (1) közösségi régészet (1) Krasznahorka vára (1) Kulturális Örökség Napjai (4) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2) kúria (1) kút (1) kutatás (16) kútház (1) kvíz (2) Láng Orsolya (3) Lassányi Gábor (1) látogatóközpont (3) látványsétány (1) Lechner Tudásközpont (1) Légből kapott (3) légifotó (4) legolvasottabb (2) lelet (1) Liget Projekt (1) Lóvasút (1) Luxemburgi Zsigmond (1) magazin (1) Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (3) Magyar Károly (1) Magyar Nemzeti Múzeum (7) Magyar Régész Szövetség (1) Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat (1) Máré-vár (1) Martin Opitz Kiadó (1) Mátyás Király Múzeum (12) Memento Park (1) Mercedes-gyár (1) Mezős Tamás (2) migráció (1) Mithrász (2) mohácsi csata (2) Mór püspök (1) mozaik (2) műemlék (12) Műemlékek Ideiglenes Bizottsága (1) műemlékem.hu (2) műemléki világnap (7) műemlékvédelem (22) Műemlékvédelmi Nyári Egyetem (1) Műemlékvédelmi Szakmérnöki tanfolyam (1) muhi csata (1) műtárgy (1) műtárgy (1) múzeum (8) múzeumbarátok (1) Múzeumok Éjszakája (6) Múzeumok Majálisa (1) Múzeumok Majálisa (2) Nagy Gergely (3) nagyberuházás (1) Nagyváradi vár (1) Nándorfehérvári diadal (1) Nemzeti Hauszmann Program (1) Nemzeti Kulturális Alap (4) Nemzeti Vár- és kastélyprogram (1) népi építészet (9) Népi Építészeti Program (8) népi műemlék (14) népvándorlás (3) NKA (2) NÖF (1) nógrádi vár (1) normann (1) Novigrad (1) Óbudai Kult. Éj (1) ókeresztény (1) Olimpia Hotel (1) Olof Palme-ház (1) oltár (1) omlás (1) önkormányzat (1) Örökségvédelem Kollégiuma (2) Orseolo Péter (1) őskor (4) őslény (1) ostrom (3) palánk (1) paleontológia (1) pálos (2) Palotajátékok (1) pályázat (6) Paszternák István (3) Példaadó műemlékgondozásért díj (1) pénzverés (1) Pétermonostora (2) pincerendszer (1) posta (3) premontrei (5) Pulszky Társaság (1) Ráday Mihály (1) Rákóczi (1) református templom (4) régészet (24) Régészet Napja (1) Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (1) rekonstrukció (8) rendezvény (9) reneszánsz (1) RepTár (1) reptér (1) restaurálás (10) Rezi Kató Gábor (2) rom (1) Római Fesztivál (1) római kor (7) román kor (1) Rómer Flóris Múzeum (1) Rómer Flóris Terv (5) romkert (2) romkonzerválás (4) Sághi Attila (3) Salamon-torony (3) sánc (1) Sándy Gyula (1) Savaria (1) Sibrik-domb (2) Sine Metu (2) sírbolt (1) síremlék (1) sírépítmény (2) sólyi templom (1) szarkofág (2) szarmaták (2) szecesszió (2) Széchenyi (1) székesegyház (1) Szent László (1) Szent Margit (2) Szent Mihály plébániatemplom (1) szentély (1) Szepesség (2) Szépművészeti Múzeum (1) Szerbia (1) Szigetvár (1) szkíták (2) szobor (1) szolnoki vár (1) szülőház (1) tájház (1) tájrégészet (1) tanösvény (2) tatárjárás (2) Teleki László Alapítvány (18) település (2) temetkezés (6) temető (8) templom (5) templom (3) templomrom (2) terepbejárás (1) teszkulcs (3) teszt, valami (1) Tomka Gábor (1) török fürdő (1) török kor (4) Tóth Zsolt (1) tűzvész (2) váci vár (1) vajdaság (1) vár (9) Varga Kálmán (3) Varga Mariann (1) Várkapitányság (2) Várkert bazár (1) Várkert kioszk (1) várkutatás (6) vármúzeum (9) városfal (1) Városliget (1) vaskor (2) vasút (1) veszély (2) viking (1) világkiállítás (1) Világörökség (3) víz alatti régészet (2) vonat (1) Wilhelm Gábor (3) Wittinger Zoltán (1) Ybl Miklós (1) Zelemér (1) Zrínyi (2) Zrínyiújvár (1) zsinagóga (1)