Megújulásunk támogatója:  

Kő. Ami másnak is kő

Egyik oldalukon szöveges vésetű, ám eddig arccal lefelé fordított kövek kerültek elő a Baross téri aluljáró bontásakor. Izgalmas? Igen. Meglepő? Természetes.
Egyik oldalukon szöveges vésetű, ám eddig arccal lefelé fordított kövek kerültek elő a Baross téri aluljáró bontásakor. Izgalmas? Igen. Meglepő? Természetes.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130216kovek/allo2.jpgA kőhasábokról készült fotókat és cikket a Józsefváros Anno és a mindennapi olvasmányommá vált Urbanista blog hozta nyilvánosságra. Az egyébként jó állapotban lévő vésetet kiegészítve Gottlieb Ferenc, a MÁV Gépgyár Hídosztályának vezetője és Vajkay Károly, a MÁV Gépgyár igazgatója neve vált felismerhetővé, így alighanem cáfolhatatlan a szerzők következtetése, hogy egy olyan tábla töredéke került elő, amely a régi Erzsébet híd vasszerkezete gyártásának emlékére készült, s amelyet a műtárgy elbontása után felszeletelve használtak fel a közeli építkezésnél. Budapest várostörténetének kétségkívül izgalmas emléke, ám évezredes tendenciába illeszthető, hiszen az aluljáró építői csupán az egyik legkorábbi tradíciót követték.

A bontott kő és tégla újrafelhasználása egyidős ugyanis az építészettel – na jó, némiképp fiatalabb, hiszen nem az építkezéshez, hanem a bontáshoz kötődik. A faragott követ és jól égetett téglát mindig is nagy becsben tartották, nem csupán a kitermelés, azaz fejtés, illetve a gyártás, hanem a szállítás nehézségei miatt is. Történelmi városaink egy részének római korra visszavezethető tradíciója így természetes, hiszen a középkorban ott, vagy annak a közelében építkeztek, ahol bőséggel volt megmunkálást már alig igénylő építőanyag. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen már a rómaiak is bontották és ismét felhasználták a saját köveiket a Kárpát-medencében. Ennek egyik leginkább szórakoztató – és magazinunkban már közzétett – példája az az eset, amikor 375-ben, I. Valentinianus császár a quadok elleni hadjáratára vonulva megszemlélte a Duna-menti limes újonnan épített erődítményeit, a Pone Navata (Visegrád-Sibrik domb) közelében álló egyik őrtorony parancsnoka úgy döntött, hogy bizonyosan elnyerné az uralkodó kegyét, ha Valentinianus és két társcsászára Valens és Gratianus portréját elhelyezné a négy évvel korábban épült torony építési felirata fölé, sőt hogy az uralkodók méltóságát még inkább kiemelje, még oroszlánokkal is gazdagítani kívánta a kompozíciót. Igen ám, de honnan szerezzen megfelelő szobrászt a mű elkészítéséhez? Egy emberét elküldte hát a közeli Aquincum régi temetőibe, hogy ha szobrászt nem is talál, szerezzen legalább szobrokat. Végül síremlékekről letört, levésett szoborfejek kerültek az erőd kapujára császárportrékként. Az idős császár, Valentinianus ábrázolása volt a legnehezebb: végül is egy rég elhunyt hölgy szobrának fejét ítélték derék katonáink a legmegfelelőbbnek erre a célra, és, hogy a turpisság ki ne derüljön, fülbevalóit gondosan le is vakolták némi mésszel, néhány vésőcsapással pedig arcvonásit tették komorabbá. A „császárportré” ma is megvan, s ugyan némi pikáns transzvesztita hangulatot áraszt, de a parancsnok vélhetően sikert aratott vele.

Róma épületeit azonban leginkább a középkor hasznosította újra, sőt ha úgy tetszik, hosszú időn át meg is élt belőle. A magyar kora középkor városai szinte mind hajdani római települések helyén, vagy azok közelében épültek fel a Dunától nyugatra. A köveket nem utaztatták messzire, kivéve, ha folyóhoz közel feküdt a település. Így például a 13. századi kalocsai székesegyház gótikus faragványai is jórészt aquincumi kövekből készültek. Ám a felhasználás gyakran nem egyszeri volt: Kalocsától a templom kövei, és velük az aquincumi faragványok a középkor után megindultak visszafelé a Dunán: a 17. században a törökök a paksi ferences kolostorból kialakított erődjük építéséhez hajózták fel őket a folyón. A 18. században a török vár bontásakor a ferences kolostor 15. századi faragványaival együtt egy nemesi kúria falába építették be őket, és az 1980-es években ennek bontásakor kerültek újra elő. Kész kalandregény.

Aquincum egyébként sokáig kitartott, hiszen a 4. században elhagyott légióstábor romjait a 14. századi határjárások is említik „Kőkert” néven. Ekkor még a római vízvezeték is működött: az Erzsébet királyné (Nagy Lajos anyja) által alapított klarissza kolostort még ez a vezeték látta el friss forrásvízzel. A 4. században a régi erőd mellett emelt késő római castrum falai pedig olyan jó állapotban érték meg a középkort, hogy ezek védelmében, és persze ezek köveiből építette fel a 11. században Szent István utóda, Orseolo Péter a fehérvári bazilika mintájára a hatalmas óbudai Szent Péter templomot.

http://www.muemlekem.hu/images/magazin/20130216kovek/02.jpgA nagy tömegű építő-, illetve kváderkő újrafelhasználás mellett nagy becsben tartották a míves faragványokat is. Szent István király Fehérváron megtalált szarkofágját egy római szarkofág átfaragásával alkották, s vélhetően szintén római kori Szent Gellért csanádi, szinte teljesen levésett kőkoporsója is. Ezt egyébként a Maroson úsztathatták a mai Romániában lévő településre, egy erdélyi római város temetőjének romjai közül. Ugyancsak érdekes az abasári templom tornyába befalazott kőtábla is, amely szintén egy római szarkofág egyik oldala (légvonalban több mint hetven kilométerre az egykori limestől), s kizárásos alapon Aba Sámuel király egykori, 11-12. századi síremlékének részlete lehet az Archeologia - Altum Castrum Online következtetése szerint. Az abaújvári református templomban viszont nem a vésetet, hanem a simára faragott túloldalt tartották értékesnek, amikor Perényi Péter sírkövét járólapként arccal a föld felé elhelyezték a hajóban. A kő eredeti funkciójára csak véletlenül jöttek rá, amikor feltárták a templom belső terét és a lelkész a kő szélére állt, így beborult vele az ásatási szelvénybe. Ekkor vették észre, hogy a kő alsó részén míves véset van.

Bár a Kárpát-medencében elsősorban az időnek jobban ellenálló kő újrafelhasználása terjedt el, a jó minőségű tégla is kibír akár másfél évezredet is: a 370-es években Valentinianus császár – ugyanaz, akit a Sibrik-dombon megörökítettek – egy hatalmas erődöt akart telepíteni a Duna túlpartjára, a quad királyság területére. Az erődnek csak az alapfalait jelölték ki, megépítése nem sikerült (sőt közvetve a császár halálához vezetett), azonban Gödön a mai napi megtalálhatóak a tyúkólakba építve azok a törött, földből kiszántott téglák, amelyeket a környékbeliek csak kriksz-krakszos tégláknak hívnak. A kriksz-kraksznak nevezett felirat pedig némely téglán a tizenhat évszázaddal korábban élt, téglavetésért felelős római tiszt neve.

Ahogy a középkor elbánt a római kori települések kőanyagával, ugyanúgy nem kímélte őt a barokk újjáépítés, amelynek során mit is használhattak volna föl nagy tömegben, mint a középkori épületek bontott kőanyagát. Ami manapság már – legalábbis tudományos szempontból – kifejezetten értékes: a történelmi településeken több helyütt minden épület, ól, kerítés bontását fokozott figyelem kíséri, legtöbbször a helyi civilek, alapítványok vadásznak valamely míves középkori épület hajdani alkotórészeire.

De ebben a cikkben már nem szaporítjuk a szót: korábban már megjelentettünk egy két részből álló, Buzás Gergely régész-művészettörténésszel közösen írt anyagot a kövek vándorútjáról: csak győzzük követni, egy-egy kőelem, faragvány honnan és hová került!

 

Még több vándorló kő:

Kövek, téglák vándorútja 1.

Kövek, téglák vándorútja 2.

Templom falából került elő az ercsi monostor

Középkori faragványok kincsesbányája a pécsi fal

 

 

VISSZA A MAGAZIN CÍMLAPJÁRA

2013.02.16


Fontosabb kulcsszavak

Aba Sámuel (1) adókedvezmény (1) Al-Duna (1) államalapítás (2) állapotjelentés (3) alsóvár (2) Andrássy-család (1) apátsági templom (6) Aquincum (1) Aquincumi Múzeum (7) aradi vértanúk (1) Aranymonostor (2) Archaeolingua Alapítvány (1) Árpád-kor (1) ásatás (8) Ausztria (1) avarok (3) Bálint Marianna (1) barokk (1) Bebek (1) Beszédes József (1) BME (1) Bocskai (1) bontás (2) Bortemplom (1) bővítés (1) Brigetio (1) BTM (4) budai vár (4) Budapesti Régészet (2) Budapesti Történeti Múzeum (12) búvárrégészet (1) Buzás Gergely (8) ciszterci (2) ciszterna (1) civilek (1) Csepel (1) Csillag erőd (1) Csontváry (1) Czoma László (1) Dalmácia (4) Dobó István (1) dokumentáció (1) dombóvári vár (1) egri vár (1) együttműködés (1) életveszély (2) elhunyt (1) előkészítés (1) első világháború (2) emlékmű (2) emléktábla (1) Építészettörténeti és Műemléki Tanszék (1) Erdély (1) Erdélyi bástya (2) erdélyi fejedelemség (1) Erzsébetváros (1) Europa Nostra (3) Év Kiállítása (2) Év Múzeuma (1) falkép (6) falkutatás (2) famaradvány (1) Fejérdy Tamás (1) fellegvár (1) feltárás (34) feltárás (1) felújítás (24) felújítás (1) Fenékpuszta (1) ferences templom (1) ferencesek (1) Festetics (1) Floralia (1) földrengés (1) földvár (2) Ford (1) Forster Központ (2) freskók (4) FUGA (1) füleki vár (3) Galamb József (1) gepidák (1) Gödöllői Királyi Kastély (1) gótika (1) Gótikus út (2) gőzmozdony (1) hadi régészet (1) hagyományőrzés (1) Hajdúsági Múzeum (1) halomsír (1) halomsír (1) Határeset (17) határon túl (15) határon túl (1) Helikon (1) helyreállítás (8) helytartói palota (1) Herman Ottó Múzeum (1) honfoglalók (2) Horvátország (3) Hunyadi János (1) I. Géza (1) ICOMOS (7) II. András (1) II. Rákóczi Ferenc (1) indóház (1) ipari örökség (1) ispánság (1) Istvántelki Főműhely (1) Janotti Judit (1) járvány (1) Kálmán Peregrin (1) kályha (1) kályhacsempe (1) kaputorony (1) Karoling (1) kastély (4) kastélypark (3) katolikus templom (1) kegyhely (1) kelta (1) kiállítás (10) kincs (1) kincslelet (1) királyi palota (2) királysír (9) királytemetkezés (11) Kiscell (1) Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója (1) Klissza (1) kocsis temetkezés (1) KÖH (2) kolostor (4) Komor Marcell (1) KÖN (1) Konok Tamás (1) könyvbemutató (1) korona (2) Kovács Olivér (1) középkor (2) Közkincs-kereső (2) Közlekedési Múzeum (1) Kulturális Örökség Napjai (2) Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (2) kúria (1) kút (1) kutatás (6) kútház (1) Láng Orsolya (1) Lassányi Gábor (1) látogatóközpont (1) Lechner Tudásközpont (1) Liget Projekt (1) Lóvasút (1) Luxemburgi Zsigmond (1) Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (3) Magyar Károly (1) Magyar Nemzeti Múzeum (2) Magyar Régész Szövetség (1) Máré-vár (1) Mátyás Király Múzeum (6) Mercedes-gyár (1) Mezős Tamás (2) Mithrász (2) mohácsi csata (2) Mór püspök (1) mozaik (1) műemlék (12) műemlékem.hu (1) műemléki világnap (3) műemlékvédelem (13) Műemlékvédelmi Szakmérnöki tanfolyam (1) muhi csata (1) műtárgy (1) műtárgy (1) múzeum (7) múzeumbarátok (1) Múzeumok Éjszakája (3) Múzeumok Majálisa (1) Múzeumok Majálisa (1) Nagy Gergely (2) nagyberuházás (1) Nagyváradi vár (1) Nándorfehérvári diadal (1) Nemzeti Hauszmann Program (1) Nemzeti Kulturális Alap (3) népi építészet (6) Népi Építészeti Program (3) népi műemlék (9) népvándorlás (1) nógrádi vár (1) Novigrad (1) ókeresztény (1) Olimpia Hotel (1) Olof Palme-ház (1) oltár (1) omlás (1) Örökségvédelem Kollégiuma (2) Orseolo Péter (1) őskor (3) őslény (1) ostrom (3) palánk (1) paleontológia (1) pálos (1) Palotajátékok (1) pályázat (4) Pétermonostora (1) pincerendszer (1) posta (2) premontrei (4) Pulszky Társaság (1) Rákóczi (1) református templom (3) régészet (16) Régészet Napja (1) Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóság (1) rekonstrukció (7) reneszánsz (1) RepTár (1) reptér (1) restaurálás (6) Rezi Kató Gábor (1) római kor (4) Rómer Flóris Terv (2) romkert (1) Sághi Attila (3) Salamon-torony (3) sánc (1) Sándy Gyula (1) Savaria (1) sírbolt (1) sírépítmény (2) sólyi templom (1) szarkofág (2) szarmaták (2) szecesszió (2) székesegyház (1) Szent László (1) Szent Margit (1) Szent Mihály plébániatemplom (1) szentély (1) Szépművészeti Múzeum (1) Szerbia (1) szkíták (2) szobor (1) tájház (1) tájrégészet (1) tanösvény (2) tatárjárás (1) Teleki László Alapítvány (9) település (2) temetkezés (3) temető (4) templom (3) templom (4) terepbejárás (1) teszkulcs (3) teszt, valami (1) Tomka Gábor (1) török fürdő (1) török kor (3) Tóth Zsolt (1) váci vár (1) vajdaság (1) vár (7) Varga Mariann (1) Várkapitányság (2) Várkert bazár (1) Várkert kioszk (1) várkutatás (2) vármúzeum (1) városfal (1) Városliget (1) vaskor (2) vasút (1) veszély (1) Világörökség (3) víz alatti régészet (2) vonat (1) Wilhelm Gábor (2) Ybl Miklós (1) Zelemér (1) Zrínyi (1) Zrínyiújvár (1)